Néger kocka

Néger kocka

Az én drága Idu barátnőmnek már ezer éve ígérgetem, hogy elkészítem mentesen a néger kockát, mert Ő sem fogyaszthat sok mindent. Tudnotok kell, hogy Idu készítette a világ legfinomabbját. Legalább is Nekem az volt. Imádtam hozzájuk járni, a hajnalig tartó csajos beszélgetések közepette csak faltam, csak faltam a mennyei süteményét, így persze számos végtelenül kedves és megható emlék tartozik számomra eme sütihez. Ezért is oly különleges. Idu, a tesója Timi, az Anyukájuk Idu néni és az apukájuk Laci bácsi jelenléte az életemben meghatározó szerepet töltött és tölt be. Ha kétszer ennyi időnk lenne, mint amennyi most van, hmm, de jó is lenne, mert többet tudnánk találkozni…. Ezt a sütit most Idu néninek és Laci bácsinak szánom, köszönetem jeléül.
Az eredeti változat gőzölt tojáshabbal készül, de ez persze nekünk szóba sem jöhet. Nagyon sokat gondolkodtam a hogyanokon és végül a tiramisu receptje által jött az ihlet. Miért is ne lehetne a tojáshabot tejszínhabbal helyettesíteni? Persze így már nem igazi néger kocka, csak egy habos süti, de aki nem fogyaszthat/fogyaszt tojást, ők köthetnek kompromisszumot a névválasztással. Akinek nem tetszik hívja habos csokis sütinek, nekem akkor is néger kocka marad, mert én így szeretném.  Sok fejtörést okozott az is, hogy hogyan eszkábáljam a meleg csokiöntetet a hideg habra, anélkül, hogy az megolvadjon, szétfolyjon, végül arra jutottam, hogy ha ráreszelem a csokit az nekem tökéletesen meg fog felelni.
Arra figyeljetek, hogy ez a süti a hűvöset szereti, tehát vastag falú, légmentesen zárt edényben tároljátok, ha nem fogy el frissen.
IR-esek és cukorbetegek a tejszínhab fogyasztását mérlegeljék, a tiramisu receptjénél kifejtettem bővebben a miértjét.

HOZZÁVALÓK:

A piskótához:

  • 250 g Bake-Free piskóta-muffin lisztkeverék
  • 12 g Eden Premium eritvia MAX
  • csipet Eden Premium fekete só
  • 12 g kakaópor
  • fél csomag sütőpor (6 g)
  • 1 evőkanál rumaroma
  • 20 g növényi margarin olvasztva (Liga)
  • 50 g nagyon sűrű kókuszkrém (Aldi Asia)
  • 270 g szobahőmérsékletű víz (vagy cukormentes növényi ital)

A habhoz:

  • 300 g növényi habtejszín
  • csipet Eden Premium stevia por (csak óvatosan)

A díszítéshez:

  • 50 g cukormentes, vegán csokoládé (Aldi Asia)

ELKÉSZÍTÉS:

A piskótához keverjük össze a hozzávalókat (először külön nemük szerint), majd egyengessük egy szilikonos sütőpapírral bélelt formába (nekem 24x24 cm-es). Sűrű a tészta, ilyennek kell lennie. Előmelegített sütőben süssük készre 25 perc alatt alsó, felső sütéssel. Rácson hagyjuk kihűlni, majd szeljük le a kérget a tetejéről és az oldalairól. A habtejszínt a stevia porral verjük kemény habbá robotgéppel, majd egyengessük szépen a süti tetejére és reszeljük rá a csokit. Vágjuk 9 darab egyforma szeletre. A maradékot tároljuk légmentesen zárt dobozban a hűtőben.

 Néger kocka

néger kocka

Néger kocka

1 szelet néger kocka átlagos tápértéke:
225 kcal, 13,8 g zsír, 23,2 g szénhidrát amelyből poliolok 3,6 g, 3,6 g rost, 3,2 g fehérje
1 szelet néger kocka átlagos felszívódó szénhidráttartalma:
19,6 g
1 szeletre jutó hozzáadott cukor a növényi habalapban:
0,07 g

 

A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke, ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.

Az árak az Eden Premium webáruházában feltüntetett összegekből kerülnek kalkulációra, melyek a recept megjelenésének időpontjában érvényesek. Az egyéb hozzávalókhoz az adott időpont átlagárai kerülnek kalkulációra, ezért a feltüntetett összegek csak iránymutató jellegűek, felelősséget értük nem vállalunk és minden esetben magyar forintban értendőek.


Megjegyzés írása

Kérjük vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket megjelenés előtt jóvá kell hagyjuk

Ezt a webhelyet a reCAPTCHA rendszer védi, és a Google adatvédelmi szabályzata, valamint szolgáltatási feltételei vonatkoznak rá.


Ezek is érdekelhetnek Megnézem mind