Szállítás 17.000 Ft felett ingyenes!

Láttad már legújabb termékeinket? Kattints ide.

Orsi színre lép

Orsi színre lép

Imádok sütni-főzni. A tökélyre fejlesztett zserbóm és habkarikám mindig nagy sikert arat, ám nem marad le mellőlük a linzerem sem. Szertartásként élem meg a konyhai rituálékat. Ez az én kikapcsolódásom. Imádok receptekről beszélgetni, olvasni róluk. Kedvencem az Eszterházy szelet, babgulyás, pizza, hamburger és minden féle tészta. Mint gombóc Artúr: penne tészta, spagetti tészta, hosszúmetélt, orsó tészta ….. Így hangzott volna pár évvel ezelőtt a bemutatkozásom. Aztán valami megváltozott.

Az egész egy szeptemberi napon kezdődött...

még javában tombolt a meleg, de az esték már igen csak hűvösek voltak. Éjszaka arra ébredtem, hogy iszonyatosan viszket mindkét tenyerem. Ismerős érzés volt, már 15 éve együtt éltem az ekcémával, de ilyen erősen még sohasem tombolt. Az éjjeli szekrény élével próbáltam enyhíteni a szenvedésemen, de nem segített. Véresre vakartam. Borzasztó érzés, mintha 100 szúnyogcsípést kaptam volna egyszerre és ehhez társult a felsértett bőr csupaszsága és a mély sebek, amiket magamnak okoztam. Aznap éjjel nem aludtam. Hajnalra kicsit „javult” a helyzet, a viszketést már elnyomta a fájdalom. Nem tudtam kiegyenesíteni az ujjaimat, mert annyira húzódott a bőröm. Ahogy mozgattam úgy repedt szét mindenütt. Következő este új hólyagok tömkelege fogadott, de már rafinált voltam, bekentem szteroidos krémemmel. Orvoshoz járások és kenőcspróbálgatások időszaka következett, nulla javulással. Ujjlenyomatot akkoriban nem tudtak volna tőlem venni, szinte az összes ujjbegyemről totálisan lehámlott a bőr. Kiderült, hogy nagyon erős illatanyag és PPD (para-feniléndiamin) allergiám van. Ez azért volt vicces, mert akkor fodrászként dolgoztam (ámbár akkor még nem tudtam rajta nevetni). A PPD egy nagyon erős vegyi anyag, ami majdnem minden hajfestékben megtalálható. Illatanyagot pedig minden professzionális fodrász termék tartalmaz nagy mennyiségben. Ezeket elkerülni még állandó kesztyű használatával sem tudtam, mivel a frizura készítés során vannak olyan műveletek amiket képtelenség kesztyűben elvégezni. De még mindig nem állt össze a kép. Ha vegyszer allergiám van, akkor hogyan lehetett hólyagos a talpam is, amikor az nem érintkezik semmilyen vegyi anyaggal?

Orsi színre lép

Lázas kutatómunkába kezdtem ...

és a következő utam a gasztroenterológiára vezetett, ahol minden vizsgálatot elvégeztek és megállapították, hogy tejfehérje allergiám is van. Szuper! Az az igazság, hogy akkora fájdalmakat éltem át, hogy bármit kihagytam volna az étrendemből, csak ne kelljen többet éreznem. Rutinos diétázó voltam, túl voltam majdnem az összes jojózást előidéző kúrán. Rajtam nem foghat ki holmi tej diéta!!!!Elkezdtem összeírni miket NEM ehetek: tej, joghurt, kefir, túró…ez alap. Most jön a fájós része: tejszínhab, fagyi, túrós csusza, tejfölös tészta, kakaó, tejbegríz, Rákóczi túrós…és még csak most kezdtem el sorolni!!!!! Nem ehetek késztermékeket sem, mert majdnem mindegyikbe tesznek tejfehérjét. Ez azt jelenti, hogy MINDENT magamnak kell megfőznöm. Pápá gyorsétel, pápá menü, pápá péksütik. Úgy éreztem összeomlok. Mikor főzzek? Mit főzzek? Mit vehetek egyáltalán, hogy megfőzzem? Éhen fogok halni?

Orsi színre lép

Újabb kialvatlan éjszakák következtek ...

hajnalokig szívtam magamba az információkat, és keresgettem a recepteket. Amikor már mindent tudtam, megkezdtem a diétát. Sajnos a tüneteim nem javultak, így fokozatosan étkezési naplót vezetve megvontam először a tojást, később a glutént is. Csodák csodájára több mint EGY ÉV szenvedés után teljesen letisztult a bőröm. Madarat lehetett volna velem fogatni. Természetesen a gumikesztyűt továbbra is használtam éjjel nappal a munkában és a háztartásban is. Lassan elkezdtem élvezni a ’mentes’ főzést. Lassan, de biztosan kezdtem kiváltani a kedvenc ételeimet is ’mentes’ alternatíváikra. Úgy éreztem kezd visszaállni az imádott REND az életembe. Rengeteg nehézséggel küzdöttem meg ebben az időszakban és büszke voltam magamra, hogy álltam a sarat (mint mindig). Elkönyveltem, hogy ez a feladat is le van tudva, megnyugodtam.

Arra viszont álmomban sem gondoltam volna, hogy...

nincs vége. Azt vettem észre, hogy egyes étkezések után pár órával remegni kezdek, és nagyon ideges leszek. Szaporábban veszem a levegőt és addig nem nyugszok meg, amíg nem eszek. Borzasztó érzés, főleg a munkahelyen. Ott nem lehet az ember házi sárkány és egy fodrásznak nem remeghet a keze. Ismét orvosnál kötöttem ki, ahol kiderült, hogy cukorbetegség előtti állapotban vagyok. Nos, a dietetikus felvilágosított, hogy EGÉSZ ÉLETEMBEN követnem kell a diétát, ha el akarom kerülni a cukorbetegséget. Ismét hajnalokig bújtam a cikkeket, könyveket. Az életmód lényege az, hogy többnyire lassú felszívódású szénhidrátokból tevődjenek össze az étkezések és számolni kell hány gramm szénhidrátot viszek be naponta. Ez talán nem hangzik vészesnek, de valójában elég bonyolult rendszer. Főleg, ha mindenmentesen próbálod kivitelezni mindezt.

Hogy hogyan éltem meg mindezt, és hogyan küzdöttem le az akadályokat  és hogyan hoztam ki ebből is a legjobbat megtudhatod hamarosan! 

Megjegyzés írása

Kérjük vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket megjelenés előtt jóvá kell hagyjuk