Szállítás 17.000 Ft felett ingyenes!

Láttad már legújabb termékeinket? Kattints ide.

Rántotta baconnel, humusszal

Rántotta baconnel, humusszal

Egy haladó nővényi fogást készítettem ma nektek. Ennek az ételnek már elkészítettem a kezdő változatát (⇚ kattints az aláhúzott szövegre), érdemes elolvasni az alapokat, mielőtt belevágtok.  A recept hatalmas sikert aratott, sok pozitív visszajelzést kaptam, amit nagyon köszönök, mert mindig jól esik.
Viszont ezt a finom harapnivalót szerettem volna magasabb, haladó növényi étrendes szintre emelni egy picit, hogy a gyakorlottabbaknak is tudjak még mutatni egy kis kihívást, még egy kis izgalmat. Most aquafaba-val emeltem a tétet, ami a csicseriborsó konzerv leve tojáshabszerűre felverve. Csak mert, ha már ilyet is lehet, akkor miért is ne? Az előző változathoz képest ez sokkal könnyedebb, amolyan lágytojásos rántottára hajaz. A tojás élményről pedig a fekete só és a kurkuma gondoskodik. Akik nem szerették az ízt, nyugodtan kihagyhatják, viszont akik közelíteni szeretnének hozzá, véltelen se feledjék ki belőle.
A bacont ma répával helyettesítettem. Kipróbáltam sütőben és serpenyőben sütve is. A sütős az egy ropogósabb verzió, de nagyon kell figyelni, mert perceken múlik a siker, a serpenyős pedig egy lágyabb, rugalmasabb változat lett, inkább megjelenésben hasonlít az eredetihez.
A humuszról csak annyit, hogy életem legfinomabbja lett (pedig túl vagyok már pár kilón), ez hasonlít leginkább a bolti kedvencemhez. Képzeljétek a titok nyitja az aszkorbinsav. Tévesen úgy emlékeztem van még egy kis citromom, így valamit kénytelen voltam kitalálni és láss csodát, zseniális lett.
Ez is egy elég laktatós fogás, így készüljetek rá és ne felejtsetek el sok friss zöldséget fogyasztani mellé.

HOZZÁVALÓK 4 ADAGHOZ:

A rántottához:

 

A humuszhoz:

  • a konzervből a csicseriborsó (240 g)
  • 1 gerezd fokhagyma (tisztítva 4 g)
  • 30 g szezámmag olaj
  • 100 g cukormentes mandula ital
  • Himalája só, tarkabors, római kömény
  • csipet aszkorbinsav
  • szezámmag, feketekömény, olívaolaj a díszítéshez

 

A baconhöz:

  • 1 darab sárgarépából vékony szeletek (100 g)
  • 1 evőkanál (9 g) kókusz amino, vagy gluténmentes szójaszósz
  • Himalája só, bükkfán füstölt fűszerpaprika
  • 1 evőkanál kókuszolaj (8 g) + 1 ek a sütéshez

 

ELKÉSZÍTÉS:

A rántottához csepegtessük le a csicseriborsó konzerv levét, majd robotgéppel verjük keményebb habbá (mint a tojásfehérjét, csak picit tovább tart). A liszthez keverjük hozzá a sót, a kurkumát és a sütőport, majd a mandula italt is kézi habverővel. Forgassuk bele óvatosan a felvert habot is (mint a piskótába). Forró serpenyőben (8-as fokozat), 1 evőkanál kókuszolajon kezdjük el pirítani majd egy spatula segítségével szedjük szét több részre, mint a császármorzsát. Lesz egy pont, amikor nagyon ragacsos lesz, de ne ijedjetek meg, csináljátok tovább. Fontos, hogy elég nagy serpenyőt használjatok, hogy legyen hely darabolni és forgatni a részeket. Mielőtt kivennénk tegyünk még hozzá 2 evőkanál kókuszolajat és ezen is pirítsuk át a darabkákat, ez adja meg a végső kívül kérges, roppanós, belül lágy állagot. Itt, ennél a pontnál már könnyű lesz kezelni. Sokkal tovább tart elkészíteni, mint a hagyományos változatot, ne adjátok fel, meg fogja hálálni.
A baconhoz hámozzuk meg a répát és a hámozó segítségével szeljünk belőle vékony szeleteket. A kókusz aminot keverjük össze az 1 evőkanál kókuszolajjal, sóval, füstölt paprikával. Forgassuk bele a szeleteket úgy, hogy mindenhol érje a folyadék, majd vékonyan olajozott közepesen forró serpenyőben süssük ki őket, vagy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsin, vékonyan olajozva, előmelegített 200 fokos sütőben süssük körülbelül 10 percig alsó-felső sütéssel, de nagyon figyeljünk, hogy ne égjen meg.
A humuszhoz csak öblítsük át alaposan a csicseriborsót és késes aprítóval dolgozzuk krémesre a többi hozzávalóval, majd díszítsük fel.

Rántotta baconnel, humusszal

Rántotta baconnel, humusszal táblázat
1 adag rántotta baconnel, humusszal átlagos tápértéke:
349 kcal, 20,7 g zsír, 27 g szénhidrát, 8,8 g rost, 8,9 g fehérje

A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke, ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.
Az árak az Eden Premium webáruházában feltüntetett összegekből kerülnek kalkulációra, melyek a recept megjelenésének időpontjában érvényesek. Az egyéb hozzávalókhoz az adott időpont átlagárai kerülnek kalkulációra, ezért a feltüntetett összegek csak iránymutató jellegűek, felelősséget értük nem vállalunk és minden esetben magyar forintban értendőek.

Megjegyzés írása

Kérjük vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket megjelenés előtt jóvá kell hagyjuk