Már említettem korábban, hogy senkit sem szoktam semmilyen diétára, életmódra rábeszélni, csak finoman, „láthatatlanul” terelgetni, ahogyan a szellő is teszi. Nos, ismét lehetőséget kaptam erre, mert meghívtak egy olyan társaságba, akik alapból ellenállnak a mentes ételeknek, mondván, hogy ők szeretik élvezni az életet és teljesen elzárkóznak még a próbálkozástól is. Persze tudják, hogy hogyan étkezek, mivel foglalkozok és teljesen elfogadják. Nos, erre az alkalomra készült ez a pite. Teljesen nem akartam mentesíteni, hogy azért érezzenek ismerős ízt is, így némi kókuszvirág cukor azért került bele (természetesen elkészíthető eritrittel is), de szándékosan használtam az eritritet és eritviát is. Tudtam, hogy illedelmességből nem fogják visszautasítani, ők meg azt hitték szerintem, hogy egy falat után abba tudják hagyni. Jól ráfáztak. Úgy emlékszem körülbelül 3 perc alatt elfogyott az egész. Mondanom sem kell, nem akarták elhinni, hogy ez a süti ennyi mindentől mentes. Hatalmas öröm volt számomra, hogy nyitottak egy icipicit.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 200 g Bake-Free linzer lisztkeverék
- 45 g Eden Premium mandulaliszt
- 30 g kókuszolaj
- 75 g négyszeres édesítő
- 145 g víz
- 1 darab bio citrom reszelt héja
- fahéj ízlés szerint
- 2 g Eden Premium kókuszolaj (a forma kikenéséhez)
A túrós töltelékhez
- kétszeres adag édes túró
- (100 g Eden Premium hántolt köles, 100 ml kókusztejszín,
- 80 g négyszeres édesítő, 1 darab bio citrom héja,
- 1 evőkanál vanília aroma, víz)
Az krémhez:
- 4 szál rebarbara (224 g tisztítva)
- 30 g aszalt vörösáfonya
- 10 g kókuszvirág cukor
- 50 ml kókusztejszín
- fahéj ízlés szerint
Elkészítés:
Tészta:
Kenjük ki olajjal a piteformát (én 28 cm átmérőjűt használtam). Keverjük össze a hozzávalókat és pihentessük 10 percig. Száraz felületen nyújtsuk ki kör alakúra és helyezzük a formába. Szurkáljuk meg villával és előmelegített 180 fokos sütőben alsó-felső sütéssel süssük készre 20 perc alatt (sütőfüggő), majd hagyjuk kihűlni.
Krém:
Tisztítsuk meg a rebarbarákat és vágjuk apróra. A cukrot karamellizáljuk meg, majd rajta a rebarbarát is. A vörösáfonyát áztassuk be pici forró vízbe pár percre, majd szűrjük le. Tegyük az összes hozzávalót aprítóba és dolgozzuk krémesre.
Ahogy langyosra hűlt a kölestúró kanalazzuk a kihűlt pitére és hagyjuk teljesen megszilárdulni, ezután kenjük rá a krémet is. Díszíthetjük aszalt vörösáfonyával és kókuszcipssel.
Az egész adag átlagos tápértéke:
2148 kcal, 102 g zsír, 408,3 g szénhidrát amelyből poliolok 155 g, 32,5 g rost, 42 g fehérje
Az egész adag átlagos felszívódó szénhidráttartalma: 253,3 g
Én 8 darab egyforma szeletre vágtam, így 1 szelet átlagos tápértéke:
269 kcal, 12,8 g zsír, 51 g szénhidrát amelyből poliolok 19,4 g, 4 g rost, 5,2 g fehérje
1 szelet átlagos felszívódó szénhidráttartalma: 31,6 g
A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke, ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.
Jó étvágyat kívánok!