Szállítás 17.000 Ft felett ingyenes!

Láttad már legújabb termékeinket? Kattints ide.

Somlói galuska

Somlói galuska

Igen, három és fél éve léteznek a Bake-Free lisztkeverékek és ugyan készítettem már belőle somlói galuska féleséget, de az csak maradékokból összetákolt pudingos piskóta volt, ellenben nagyon finom. Az igazi ok, hogy eddig vártam vele, az az, hogy …. bevallom elég ciki, de nem igazán tudom felverni habosra a kókuszkrémeket.  Sőt egyáltalán nem.  Na jó, talán egyszer sikerült, de azt a kókuszkrémet most éppen hónapok óta sajnos nem lehet kapni. Ez van, ebben béna vagyok, ennyi. Most viszont megelégeltem a helyzetet, betelt a tejszínhabos sütik nélküli poharam. Fejlesztettem egy habkrémet, ami nem hasonlít az igazira, mert nem annyira habos, mint egy felvert tejszínhab és töményebb is, viszont finom, gyönyörűen lehet habkinyomóval dolgozni vele és szuper alternatíva azoknak, akik az istenért sem tudják felverni rendesen a kókuszkrémet.
Nos, így most, hogy minden adott hozzá és hogy méltóképpen megadjam a módját eme nemes alkalomnak, megkerestem az eredeti receptet és azt mentesítettem. Hogy gusztusosan legyen tálalva én köröket szaggattam, megfeleztem őket és így rétegeztem, de úgy is lehet csinálni, hogy az alaposan megszurkált piskótalapokat úgy ahogy vannak (egészben) rétegzitek egy jénaiban, de ebben az esetben álljon egy kicsit betöltve a díszítés előtt, hogy könnyen kanalazható legyen majd, szívja csak be jól magába a szirupot és a krémet. A csokiöntetből nekünk elég volt ennyi, de, ha jó csucsogósan szeretitek, készítsetek dupla adagot belőle. A szirupról csak annyit, hogy nyilván abszolút köze nincs a jó kis cukros igazihoz, de szerintem pompás utánzatot készítettem.
Ez volt az igazi/hamis somlóim teljes sztorija, körítés nélkül, most viszont lássuk a receptet. Jaj, és csak szólok előre, hogy készüljetek, elég magas és nagyobb adag sütike lesz ez.


U.i.: Inzulinrezisztenciások és cukorbetegek a mazsolát mindenképpen hagyják ki. Akik fogyaszthatnak alkoholt a mazsolát akár rumba is áztathatják. Ha nem szeretnétek ennyit sütögetni, készítsétek el csak az egyik féle piskótával, de akkor érdemes a krémet, a szirupot és a habkrémet és a szórásra szánt hozzávalókat is felezni.

Hozzávalók:

A vaníliás piskótához:

A kakaós piskótához:

  • 125 g Bake-Free piskóta-muffin lisztkeverék
  • 50 g Eden Premium eritrit
  • 6 g kakaópor
  • negyed csomag sütőpor (3 g)
  • 155 g víz
  • 1 teáskanál csokoládé-, vagy rumaroma
  • 10 g kókuszolaj

 

A diós piskótához:

  • 125 g Bake-Free piskóta-muffin lisztkeverék
  • 50 g Eden Premium eritrit
  • 50 g darált dió
  • negyed csomag sütőpor (3 g)
  • 155 g víz
  • 1 teáskanál rumaroma
  • 10 g kókuszolaj

A sziruphoz:

  • 100 g frissen facsart narancslé
  • 1 darab kezeletlen narancs reszelt héja
  • pici rumaroma
  • késhegynyi Eden Premium stevia por (óvatosan)
  • 1 g Eden Premium konjac liszt

A krémhez:

  • 200 g kókuszkrém
  • 300 g cukormentes mandula ital
  • 70 g Eden Premium eritrit
  • 1 evőkanál vanília aroma
  • 30 g Eden Premium kölesliszt
  • 2 g Eden Premium konjac liszt

A szóráshoz:

  • 100 g mazsola
  • víz, rumaroma
  • 120 g dió
  • 6 g kakaópor

A csokiöntethez:

  • 45 cukormentes vegán csokoládé
  • 20 g kókuszolaj
  • 1 teáskanál rumaroma

A habkrémhez (tejszínhab):

  • 10 g Eden Premium tápióka keményítő
  • 2 g Eden Premium konjac liszt
  • 275 g kókuszkrém
  • csipet Eden Premium stevia por (óvatosan)

Elkészítés:

A mazsolát áztassuk be rumaromás forró vízbe ár órára. A kókuszkrémet tegyük mélyhűtőbe pár órára. A sziruphoz facsarjuk ki a narancsok levét (nekem 2 daraból lett ennyi) és keverjük össze kézi habverővel gyorsan a többi hozzávalóval és hagyjuk állni (később fog besűrűsödni). Az összes diót száraz serpenyőben, vagy sütőben pirítsuk meg.
Süssük meg a három piskótát. Keverjük össze a hozzávalókat (először nemük szerint), majd kanalazzuk a szilikonos sütőpapírral bélelt formánkba (én 8,8x28 cm-es vékony falút használtam) és előmelegített 180 fokos sütőben süssük meg fejenként 25 perc alatt egymás után sorban. Ha van három egyforma formánk és beférnek a sütőbe, egyszerre is lehet, akkor 5 percet húzzuk még rá, de a tűpróba mindent eldönt.
A krémhez keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd öntsük hozzá a nedves hozzávalókat is. Folyamatos kevergetés mellett forraljuk fel és főzzük sűrűre. Hagyjuk kihűlni (tegyünk a felületére folpackot, hogy ne bőrösödjön be). A rétegezésnél alulra kerül a vaníliás, megszurkáljuk, megkenjük a sziruppal, krémet kanalazunk rá, azt megszórjuk dióval és lecsepegetett mazsolával, majd rátesszük a kakaós piskótát, szurkálunk, kerül erre is szirup, krém, mazsola, dió és végül a diós piskóta. Ezt megszórjuk kakaóporral. A csokiöntethez vízgőz felett összeolvasztjuk a hozzávalókat és alaposan összekeverjük. A kókuszkrémet kezdjük el összedolgozni robotgéppel. 5-10 perc elteltével a tápiókát, a stevia port keverjük össze a konjac liszttel és apránként szórjuk a kókuszkrémhez, miközben továbbra is jár a gép maximum fokozaton. Addig járassuk, amíg masszív, habos krémet nem kapunk. A sütit meglocsoljuk a csokiöntettel és tejszínhabbal, dióval díszítjük. Ha nem szaggatjátok ki, mint én, akkor 10 kiadós adag lesz belőle, inkább ebédre javasolnám egy finom leves után.

Somlói galuska

Somlói galuska táblázat

12 adag somlói galuska átlagos tápértéke: 400 kcal, 24,2 g zsír, 53,8 g szénhidrát amelyből poliolok 19,4 g, 5,6 g rost, 7,5 g fehérje
1 adag somlói galuska átlagos felszívódó szénhidráttartalma: 34,4 g
A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke, ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.
Az árak az Eden Premium webáruházában feltüntetett összegekből kerülnek kalkulációra, melyek a recept megjelenésének időpontjában érvényesek. Az egyéb hozzávalókhoz az adott időpont átlagárai kerülnek kalkulációra, ezért a feltüntetett összegek csak iránymutató jellegűek, felelősséget értük nem vállalunk és minden esetben magyar forintban értendőek.
Jó étvágyat kívánok!

Megjegyzés írása

Kérjük vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket megjelenés előtt jóvá kell hagyjuk