Az unokahúgom nyösztet már vagy fél éve a túró rudival. Megpróbálkoztam vele háromszor is, de most akármilyen ciki is, őszinte leszek, nem sikerült egyik sem. Szétesett. Mindenki tud vegán túró rudit csinálni, csak én nem. Pont én nem. El is hajtottam magamtól, még a gondolatát is. De olyan aranyosan kérte valamelyik nap, hogy újra megpróbálkoztam vele. És láss csodát, sikerült! Nem is akármilyenre. Elég sok útifű maghéj lisztet tettem bele és ettől nagyon jól formázható állaga lett. Nem utolsó sorban pedig tovább lassítja az amúgy sem gyors felszívódását. Én nagy, óriás rudikat csináltam, gyermekkoromban még ennyi volt egy csomagolásban. Vagy csak én lettem nagyobb? No, mindegy, akkor pedig méretarányos lett.
Hozzávalók:
A túróhoz:
- 50 g Eden Premium hántolt köles
- 50 ml kókuszkrém
- 100 g víz
- 40 g Eden Premium eritrit
- 1 tasak bourbon vanília
- 1 kezeletlen citrom héja
- 10 g Eden Premium útifű maghéj liszt
A csokimázhoz:
- 28 g mindenmentes étcsokoládé
- 10 g kókuszolaj
Elkészítés:
Mossuk át alaposan forró víz alatt a kölest. Keverjük össze a túró összes hozzávalójával (kivéve az útifű maghéj liszt) és fedő alatt lassú tűzön főzzük puhára 15-20 perc alatt. Fedjük le teljesen és hagyjuk kihűlni. Keverjük hozzá az útifű maghéj lisztet és formázzunk belőle 5 darab egyforma méretű rudat. A csokit gőz felett olvasszuk össze a kókuszolajjal és kenjük a rudikra.
106 kcal, 6,4 g zsír, 19,6 g szénhidrát amelyből poliolok 10,2 g, 3,1 g rost, 1,6 g fehérje