Szállítás 17.000 Ft felett ingyenes!

Láttad már legújabb termékeinket? Kattints ide.

Ezért fogyassz hüvelyes liszteket

Ezért fogyassz hüvelyes liszteket

Amikor azt a kijelentést halljuk/ olvassuk, hogy tanácsos több hüvelyest fogyasztani, akkor sokan felhúzzák a szemöldöküket hogy: „Nem ehetek folyton csak bablevest”. Pedig ezen az ételen túl is számtalan variáció létezik arra, hogy hogyan csempéssz egy kis extra hüvelyest az étrendedbe. Ám hogy miért is tedd ezt meg? Tudunk pár nyomós okot. Gyere, olvass tovább!

Röviden? A zöldségek közül nekik van a legmagasabb fehérjetartalmuk.

Hosszabban azért kicsit többet is lehet róluk „mondani”.

Például azt tudtad, hogy a hüvelyesek élelmi rosttartalma igen magas és hogy ásványianyag-tartalmuk is kiemelendő? A száraz hüvelyesek tápértéke az alábbi módon oszlik el körülbelül: közel 15-30% fehérjét, 40-50% körüli szénhidrátot, 15-20% rostot és nagyjából 1-6% zsírt tartalmaznak. Rost-, és fehérjetartalmuk révén előnyösen hathatnak a teltségérzetre. Ha hüvelyesek is szerepelnek a menüben, akkor sokkal hamarabb jóllakottnak fogod érezni magad. A vízben oldódó rostok jótékonyan hathatnak a koleszterinszintre, az oldhatatlan rostok pedig az emésztést és az anyagcserét befolyásolhatják előnyösen.

A rostos hüvelyesek lassú felszívódásuk révén kiválóan beilleszthetők a különböző életmódokba, de azoknak is remek választás lehet, akik valamilyen oknál fogva diétáznak és odafigyelnek arra, hogy a táplálék, lassú felszívódású szénhidrát legyen.

Fehérjetartalmuk gabonákkal (mint például a köles, hajdina, quinoa) kiegészítve komplett fehérjéket alkot, ezért húsmentes táplálkozást követőknek kiemelkedően fontos minél gyakrabban hüvelyeseket fogyasztani. Sportolóknak, fogyókúrázóknak szuper hír lehet, hogy az alacsony zsírtartalom miatt zsírszegényebb étrend kialakításában segíthetnek magas fehérje-, és tápanyagdúsabb energiabevitel mellett. Csúcs, ugye?

Ásványianyag- és nyomelemtartalmuk sem elhanyagolható. Megtalálható bennük a folsav, magnézium, kálium és vas, valamit ezeken kívül jelentős bioaktív részeket is tartalmaznak. Ilyenek a lektinek, polifenolok, szaponinok.

Na de mire is használd a hüvelyes liszteket?

Nagyon sokoldalúan felhasználható gluténmentes alapanyagok. Keverheted más lisztekkel, készíthetsz belőle fasírtokat, palacsintát, gofrit, kekszeket. A blogunkra már töltöttünk fel recepteket (és sorra jön majd a többi is), például ezt a szuper guszta cukkinis tócsnit. Lesd meg.

Cukkínis tócsni

Összefoglalva tehát a hüvelyesek és az azokból készült lisztek segítségével még változatosabbá és egészségesebbé tehetjük étkezéseinket. Minőségi fehérjéhez juthatunk általuk, magas rosttartalom mellett, ezen kívül nem utolsó szempont pedig, hogy alacsony zsírtartalmú, tápanyagdús fogásokat alkothatunk belőlük. Reméljük, cikkünk hasznos volt számodra és meghoztuk a kedved a hüvelyes lisztekhez. Ha úgy döntöttél, hogy kipróbálnád őket, akkor irány a webshopunk, ahol azonnal házhoz is rendelheted.

Leave a comment

Please note: comments must be approved before they are published.