Szállítás 17.000 Ft felett ingyenes!

Láttad már legújabb termékeinket? Kattints ide.

Hogyan használd a mentes lisztkeverékeket?

Hogyan használd a mentes lisztkeverékeket?

Hogyan használd a mentes lisztkeverékeket?

Manapság az emberek egyre tudatosabbak táplálkozásukat illetően, aminek több oka is van. Sajnos egyre több az allergiás, a különböző intoleranciával élő társunk, akiknek egyáltalán nem mindegy, milyen ételt juttatnak a szervezetükbe. Ezen kívül szerencsére előtérbe került az egészséges életmód, és már azon túl, hogy testünknek, egészségünknek is jót tesz, ha tudatosan táplálkozunk, ez a magatartás „menő” lett. Végre leáldozott a gyorskaják, olcsó mirelit termékek ideje és ezzel együtt megjelentek a különböző mentes élelmiszerek. Megjelentek a mentes lisztkeverékek is.

Akár ilyen, akár olyan okból vesszük fontolóra, hogy használni kezdjük, azt be kell lássuk és el kell fogadjuk, hogy ezek speciális lisztkeverékek, amelyeknek vannak bizonyos szabályai, amiket be kell tartsunk. Ebben a cikkünkben a Bake-Free kenyér lisztkeverékeket vesszük górcső alá, és ezekről osztunk meg néhány jó tanácsot Orsitól, a termékek kifejlesztőjétől.

Mindenekelőtt ki szeretnénk emelni, hogy az ezekből készült péksütemények nem lesznek teljesen ugyanolyanok, mint a hagyományos, búzalisztes, élesztős, bolti változatuk, azonban nagyon megközelítik őket, és ízletesek. Ezt a minimális engedményt szerintünk megéri megadni az egészségünk érdekében, nem igaz?

A hosszú bevezető után jöjjenek is akkor Orsi tanácsai, hogy hogyan is használd a mentes lisztkeverékeket?

Avagy jelen cikkünkben hogyan süss mentes kenyeret?

Ahhoz, hogy tökéletesre sikerüljenek a Bake-Free házi kenyér lisztkeverékből, vagy a Bake-Free szénhidrátcsökkentett kenyér lisztkeverékből készült kenyerek, ezeket mindenképpen érdemes átolvasni és alkalmazni. Tudom, hogy tapasztalt vagy a konyhában és már sok kenyeret sütöttél és mindegyik sikerült, ezt abszolút nem vonom kétségbe. Tudom, hogy nagyon jó a sütőd is, ezt sem vonom kétségbe. De ha Bake-Free kenyeret még nem sütöttél, akkor újdonság lehet számodra, és ha esetleg akadozva indulnának az első próbálkozások, a leírtak a segítségedre lehetnek. Ebben a cikkben csak erről a két lisztkeverékről teszek említést. A két keverék nem egy és ugyanaz, más-más receptek tartoznak hozzájuk. 

Ahhoz, hogy kenyeret tudj sütni belőlük elég csak sót és vizet adni hozzájuk. Élesztőt és más egyéb alapanyagot (tej, tojás, joghurtok, stb…) nem szükséges az alaprecepthez hozzáadni. A hozzájuk tartozó receptek kifejezetten ezekre a lisztkeverékekre lettek kifejlesztve és csak ezekkel működnek. Hagyományos, vagy más bevált mentes receptekhez nem alkalmasak. Nem helyettesítik a monoliszteket (mint kukoricaliszt, rizsliszt, stb …) és teljesen más tulajdonságokkal rendelkeznek. A Bake-Free lisztkeverékek rostban és fehérjében gazdagok, ezáltal lassú felszívódású szénhidrátnak minősülnek. A szóban forgó két lisztkeveréket el lehet készíteni kenyérsütő gépben is, de csak a saját, hozzájuk tartozó, pontos kenyérsütő gépes receptjük alapján. Az alapreceptek, amiket a csomagolások hátoldalán találsz nem alkalmasak kenyérsütő géphez, azok kizárólag csak sütőben való sütésre használhatóak.

1. Grammok

Azért kell kimérni grammra pontosan a hozzávalókat egy erre alkalmas grammos mérleggel, mert, ha csak egy picivel több, vagy kevesebb kerül bele bármelyik hozzávalóból, nem lesz tökéletes a kenyér (itt a só kivételt képez, abból tehetsz többet és kevesebbet is). A mérlegben érdemes ellenőrizni az elemet használat előtt, mert gyakran mér valótlant, vagy mérés közben beadja a derekát és utána már lehetetlen pont annyit mérni, amennyi szükséges.

2. Hőmérséklet

A receptben leírt víz tényleg legyen meleg. A 40 fok, az picivel melegebb, mint a fürdővizünk, de ha van esetleg hőfokmérő otthon, érdemes ellenőrizni. Minimum 40 fokos legyen a víz, de lehet melegebb is. Ha csak kézmeleg vízzel gyúrjuk be, nem fog annyira megemelkedi, nem lesz annyira levegős a kenyér.

3. Állag

Maga a nyers tészta nagyon tömör állagú, és merőben ELTÉR MÁS TÉSZTÁKTÓL. NEM KELL HOZZÁ plusz folyadék, vagy liszt, hogy jobb, kezelhetőbb állaga legyen, mert úgy nem lesz megfelelő a kenyér. Ez nem az a recept, ahol a korábbi tapasztalatainkra hagyatkozhatunk, főleg nem a diétánk előtti tapasztalatokra, de még más mentes tapasztalatokra sem. Érdemes nagyon alaposan és erősen átgyúrni, majd csak ezután formázni, mert ha ez elmarad, vagy nem elég intenzív, akkor túl tömör lehet a kenyér.

4. Mélység

Miután letelt a pihentetési idő minimum 3 helyen, srégen vágjuk be a kenyeret jó MÉLYEN, legalább a ¾-éig. Ez biztosítja, hogy a közepe is teljesen átsüljön. Ha nem elég sok és mély a vágás, a kenyér nem tud átsülni megfelelően (főleg a közepe nem). Nem olyan, mint a hagyományos kenyér (annál csak a felületét vágjuk be), a Bake-Free kenyereket mélyen kell vágni.

5. Sütő

Ha a sütő nincs kellőképpen előmelegítve, nem fog eléggé átsülni a kenyér. Érdemes jóval a sütés előtt bekapcsolni. Ahány sütő, annyiféleképpen süt. A tapasztalat azt mutatja, hogy nagyon eltérőek lehetnek és ezeknél a speciális kenyereknél 5 fok is sokat számít, de van olyan sütő, ami 15-20 fokot is „csal”. Ha nem lett tökéletes a kenyér segíthet egy hőfokmérő, vagy fokozatosan, apránként (5 fokonként) érdemes megemelni a hőfokot (az időt első körben nem!), figyelve az eredményt. A sütési idő 70 perc. Nem több, nem kevesebb, még akkor sem, ha úgy látod, hogy elég. Nem elég.

6. Forma

Formában sütésre a szóban forgó két lisztkeverék nem alkalmas. Lehet belőle szép veknit és bagette-et formázni (érdemes inkább hosszúkásabb formára, mint kerekebbre), de ha bármilyen sütőformában készítjük (főleg vastag falúban), akkor nem fog átsülni rendesen. Akkor sem, ha jénaiban készíted, vagy speciális kenyérsütő formában, mert vastag a fala és visszafogja a hőt. Erre van egy külön, speciális recept a Bake-Free kelt tészta lisztkeverékből (igen, ez egy harmadik lisztkeverék).

7. Nedvesség

A sütőből kivéve kemény a kenyér héja, ami később megpuhul. Rácson hagyjuk a kenyeret TELJESEN kihűlni, csak ezután szeletelhető. Ha melegen, vagy langyosan vágod fel, nedves lesz a belseje és elmegy tőle a kedved is, valamint nem túl szép látvány, sületlen hatást kelt. Ha nem adsz elég időt a forró gőznek a kipárolgásra, akkor az a kenyérben marad. Csak a kihűlt kenyérnek van megfelelő állaga és kinézete.

8. Siker

Ha nem lett 100 %-os a kenyered, kérlek gondold át még egyszer, hogy tényleg mindent a leírás szerint csináltál-e. MINDEN APRÓ RÉSZLET SZÁMÍT és számodra jelentéktelennek tűnő dolgokon elcsúszhat a siker. Fogyasztóink 99 %-a sikeresen süt kenyeret a Bake-Free lisztkeverékekből és örömmel, jóízűen, elégedetten fogyasztják. A mi érdekünk is, hogy Neked is fantasztikus legyen a Bake-Free kenyered.

9. Újítás

Lehet kísérletezni és új, egyéni recepteket alkotni a lisztkeverékekkel, másképpen elkészíteni őket, hozzájuk adni plusz alapanyagokat, de ehhez szükséges a velük való összeszokás és az alapreceptek által megszerzett tapasztalat.

10. Videó

A kenyér elkészítési módját videón is meg tudod nézni (katt a gombra). Egyben érdemes feliratkozni YouTube csatornánkra, számtalan videóreceptünk közt böngészhetsz kedvedre az alaprecepteken kívül is.

A szóban forgó kenyér lisztkeverékről itt találsz bővebb információt:

Reméljük, írásunk hasznos információkkal látott el és bízunk benne, hogy csodálatos kenyereket, zsemléket és kifliket kreálsz a Bake-Free mindenmentes lisztkeverékek segítségével. Örömmel vesszük, ha megosztod velünk is sikereidet. Ha van olyan ismerősöd, akinek szerinted hasznára válna a cikk, küldd el neki is.

2 comments

Kedves Czibula Istvánné,
Természetesen lehet a kihűlt kenyeret fagyasztani, és nem csak a kenyeret, de minden pékárut amit a Bake-Free lisztkeverékekből készít.
Üdvözlettel,
Niki a marketing csapatból

Niki a marketing csapatból,

A kész, kihűlt kenyeret lehet fagyasztani?

Czibula Istvánné,

Leave a comment

Please note: comments must be approved before they are published.