Szállítás 17.000 Ft felett ingyenes!

Láttad már legújabb termékeinket? Kattints ide.

Karamella

Karamella

Régóta foglalkoztatott már a karamella receptjének gondolata. Egy cukrászdiszkontban kaptam hozzá aromát is. Tudnotok kell, hogy teljesen cukormentesen szinte lehetetlen ugyan azt az állagot, szín-, és ízvilágot elérni, ezért a növényi étrendből vettem az ötletet, miszerint krémesre dolgozott datolyával/ból készül a hamis karamella. De mivel az eredeti is némi zsiradékkal készül (főleg a vajas változat) én margarin helyett egy egészségesebb alternatívát választottam hozzá, a natúr mogyorókrémet. Vigyázzatok vele, mert veszélyesen finom! Ami a legjobb benne, hogy ha teljesen hozzáadott zsiradékmentesre szeretnétek készíteni, akkor is pofonegyszerű dolgotok lesz, hiszen csak meleg vízzel kell összedolgozni a datolyát és már kész is az édes nedű, ráadásul így is piszkosul eteti ám magát.
Ez nem egy diétás recept! Rendesen van szénhidrát-, és természetes cukortartalma, ellenben több rost és fehérje található benne, mint a hagyományosban, ráadásul a datolya természetes vitamin és ásványi anyag tartalma is jelentős. Ez azt jelenti, hogy picit lassabb lesz a felszívódása, de IR-eseknek és cukorbetegeknek szigorúan tilos! Nemhogy a karamell recept, maga a datolya is!
Viszont gyerekeknek ezt a hozzáadott zsiradékmentes változatot ajánlom tiszta szívből édesítésre aroma nélkül (mert alkoholos és nem hőkezelünk, hogy elpárologjon). És persze, csak alkalomszerűen, mértékkel. A vizet lehet akár helyettesíteni növényi itallal is. Klasszisokkal egészségesebb alternatíva bármilyen feldolgozott és feldolgozatlan cukornál, szirupnál, bármilyen édesítőszernél, még akkor is, ha az természetes alapú. Csak a színével érdemes összebarátkozni, de az anyai kreativitás előtt ez nem lehet akadály.

MOGYORÓKRÉMES VÁLTOZAT:

HOZZÁVALÓK:

  • 100 g aszalt magozott, vagy friss datolya mag nélkül mérve
  • 100 g natúr mogyorókrém (édesítés és kakaó nélkül, tehát krémesre darált mogyoró)
  • 100 g meleg víz
  • opcionálisan pár csepp karamell aroma

HOZZÁADOTT ZSIRADÉKMENTES VÁLTOZAT:

HOZZÁVALÓK:

  • 100 g aszalt magozott, vagy friss datolya mag nélkül mérve
  • annyi meleg víz, hogy krémes állaga legyen (minimum 100 g, de datolyától is függ)
  • opcionálisan pár csepp karamell aroma

ELKÉSZÍTÉS:

Ha aszalt datolyát használunk, akkor áztassuk be meleg vízbe pár órára. Ha frisset, akkor magozzuk ki. Késes aprítóval, vagy botmixerrel dolgozzuk krémesre a hozzávalókat.

 Karamella

Mogyorókrémes karamell:

Mogyorókrémes

 Zsiradékmentes karamell:
zsiradékmentes karamell

Az egész adag mogyorókrémes karamell átlagos tápértéke:
1812 kcal, 40,6 g zsír, 85,6 g szénhidrát, 16,4 g rost, 26,9 g fehérje
Az egész adag hozzáadott zsiradékmentes karamell átlagos tápértéke:
1210 kcal, 0,1 g zsír, 75,6 g szénhidrát, 6,7 g rost, 2,2 g fehérje 

 

A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke, ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.

Az árak az Eden Premium webáruházában feltüntetett összegekből kerülnek kalkulációra, melyek a recept megjelenésének időpontjában érvényesek. Az egyéb hozzávalókhoz az adott időpont átlagárai kerülnek kalkulációra, ezért a feltüntetett összegek csak iránymutató jellegűek, felelősséget értük nem vállalunk és minden esetben magyar forintban értendőek.

@edenpremium_hu Hagyományos cukortól mentes karamella 3 hozzávalóval pár perc alatt! 🤩 #edenpremium #vegan #veganrecipes #datefruit #nosugar ♬ love nwantinti (ah ah ah) - CKay

 

Leave a comment

Please note: comments must be approved before they are published.