Égen-földön kerestem hagyományos derelyevágót, de nem találtam. Úgy kellett kölcsönkérnem. Hihetetlen, hogy már nem árulják. Jójó, nélküle is el tudtam volna készíteni és ráadásul nem is látszik a tészta széle, de nekem vannak kényszeres hagyományőrzési szokásaim. A derelye nem derelye derelyevágó nélkül. Szerintetek?
Hozzávalók 6 darabhoz:
A tésztához:
- 140 g Bake-Free nokedli lisztkeverék
- 110 g víz
- 2 g Himalája só
- csipet Eden Premium fekete só
Egyéb hozzávalók:
- 50 g házi Bake-Free zsemlemorzsa
- 1 evőkanál kókuszolaj (8 g)
- Eden Premium porrá őrölt eritrit ízlés szerint a szóráshoz
A szilvalekvárhoz:
- 225 g szilva (mag nélkül)
- 125 g víz
- 25 g négyszeres édesítő
- 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 2,5 g Eden Premium konjac liszt
Elkészítés:
Szilvalekvár:
Keverjük össze az eritritet a konjac liszttel és a fűszerrel. Tegyük hozzá a feldarabolt szilvákat, majd öntsük fel vízzel. Folyamatosan kevergetve (kézi habverővel) főzzük sűsűre (körülbelül 2-3 perc). Amint langyosra hűlt turmixoljuk, vagy botmixerrel pépesítsük.
Derelye:
Keverjük össze a lisztkeveréket a vízzel, sóval, feketesóval és nyújtsuk ki száraz felületen 2 darab 0,5 cm vastagságú téglalapra. Az egyik lapra tegyünk egymástól pár centire 6 kanál lekvárt (nekem ez 64 g volt), majd borítsuk be a másik lappal és vágjuk háromszögekre, vagy rombuszokra, vagy kockákra a derelyevágóval. Tegyük őket forrásban lévő vízbe és várjuk meg, amíg feljönnek a tetejére (körülbelül 2-4 perc). A zsemlemorzsát pirítsuk le a kókuszolajon és forgassuk bele a kifőtt derelyéket.
A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke, ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.
Az árak az Eden Premium webáruházában feltüntetett összegekből kerülnek kalkulációra, melyek a recept megjelenésének időpontjában érvényesek. Az egyéb hozzávalókhoz az adott időpont átlagárai kerülnek kalkulációra, ezért a feltüntetett összegek csak iránymutató jellegűek, felelősséget értük nem vállalunk és minden esetben magyar forintban értendőek.
Jó étvágyat kívánok!
2 comments
Szia,
köszönöm, hogy hozzám fordultál kérdéseddel és nagyon sajnálom, hogy így jártál.
Igen, biztosan 110 g folyadék jár 140 g lisztkeverékhez. Ebből egy masszív, nyújtható tészta lesz. Háromszoros mennyiségben pedig 330 g folyadék a 420 g liszthez. Más receptet készítettél már a lisztkeverékből?
Szia, én a megadott mennyiség 3x-át kevertem be arányosan, de folyós, illetve lágy lett a tészta. Biztos, hogy 110g víz kell egy adagba bele?