Szállítás 17.000 Ft felett ingyenes!

Láttad már legújabb termékeinket? Kattints ide.

Tiramisu

Tiramisu

Nem tudom észrevettétek-e, hogy a Bake-Free, tradicionális süteményeket mentesítő listáján még sohasem szerepelt általam készített tiramisu. Pedig a zserbó és az Eszterházy torta után ez volt a harmadik dobogós kedvencem. Mivel nagyon egyszerű volt elkészíteni, nyilván elég gyakori vendég volt a konyhámban még mindenevő koromban.
Ne tudjátok meg hányszor próbálkoztam mentesen vele és minden egyes alkalommal sumák módon kifogott rajtam. Szinte éreztem, ahogyan képmutatóan gúnyolódik rajtam a hátam mögött a három és fél éves Bake-Free pályafutásom minden egyes percében. Szinte beivódott az agyam összes titkos szegletébe, sosem hagyta, hogy megfeledkezzek róla.
A mostani sikert konkrétan a marketingvezetőnknek (Zsuzsinak), és az egyik nagyon kedves ismerősömnek (Renátánk) köszönhetjük. Előbbi egy isteni sugallattal, utóbbi egy növényi tejszínhab alappal járult hozzá a boldogságomhoz, ezáltal bízom benne, hogy a tiétekéhez is. Mert, hogy velem madarat lehetett fogatni, miután megkóstoltam. Egészen pontosan 6 éve nem ettem tejszínhabot. Sem igazit, sem növényit. Mivel mindegyik növényi tartalmaz valamilyen formában cukrot. De most olyat kaptam, amiben csak minimális van (100 g/0,2 g), így engedélyeztem magamnak és persze csak alkalomszerűen. IR-esek, cukorbetegek kérdezzék meg erről a dietetikust, mielőtt elkészítenék.
Térjünk a lényegre. Az autentikus tiramisu úgy készül, hogy a felvert tojáshabot (nyersen) keverik el a krémes, testes mascarponéval. Nálam és szerintem sokatoknál is ez a megoldás erősen vérzik. Ezért kevertem én növényi tejszínhabbal. Ráadásul a legtöbb recept így szól. 1:1 arányban kerül bele a krémsajt és a tejszínhab. Számítsatok rá, hogy ebben a sütiben nem fog annyira érződni a jellegzetes mascarpone íz, mert a növényi az inkább íztelen, de nagyon finom lesz, ne ijedjetek meg. Viszont én elég édesre készítettem, itt azért már érezhető némi mellékíz és a kávé kesernyés íze is fokozza ezt, de nekem nagyon bejött, engem nem zavar, de, ha gondoljátok, akkor folyamatosan kóstolva kis adaggal kezdjetek és állítsátok be egyénileg az édességét.
Még egy: persze az égvilágon sehol sem kaptam babapiskóta formát, ezért én fésűkagyló formával dolgoztam, de működhet mással is.
És egy utolsó: óvatosan a kezekkel, egy adag ebből a fenséges finomságból és majdnem fedezve van a napi zsiradékszükségletünk és jókora kalóriaadag. Igen, ami a legeslegfinomabb, az mindig bűnös élvezet. Szóval ez nem egy fogyókúrás sütike.

HOZZÁVALÓK 12 ADAGHOZ:

A tésztához:

  • 200 g Bake-Free piskóta-muffin lisztkeverék
  • 65 g Eden Premium mandulaliszt vagy darált blansírozott mandula
  • 13 g Eden Premium eritvia MAX
  • csipet Eden Premium feketesó
  • fél csomag sütőpor (6 g)
  • 65 g szobahőmérsékletű, nagyon sűrű kókuszkrém (Aldi Asia)
  • 1 evőkanál vanília aroma
  • 175 g szobahőmérsékletű víz (vagy növényi ital)
  • 25 g növényi margarin olvasztva (Liga) + 3 g a forma kikenéséhez

Az áztatáshoz:

  • instant kávé
  • forró víz
  • rumaroma

A krémhez:

  • 350 g növényi mascarpone (VegArt)
  • 30 g Eden Premium eritvia Max
  • 50 g nagyon sűrű kókuszkrém (Aldi Asia)
  • 350 g növényi habtejszín

Egyéb hozzávaló:

  • 10 g kakaópor

ELKÉSZÍTÉS:

A tésztához keverjük össze a nedves és a száraz hozzávalókat, majd öntsük egybe és keverjük össze alaposan. Nagyon sűrű tészta lesz, akár gyurmázni is lehet vele, erre számítsatok, így a jó, ilyennek kell lennie. A formákat vékonyan kenjük ki margarinnal, majd oszlassuk el bennük egyenletesen a tésztát (nekem 16 duci darab lett, előre lemértem, ennyi fér bele szépen a tálba rétegezve). 180 fokos sütőben süssük készre 25-30 perc alatt alsó-felső sütéssel.
A krémhez robotgéppel dolgozzuk az eritvia MAX-ot és a kókuszkrémet a mascarponéba, a habalapot pedig verjük kemény habbá, majd óvatosan forgassuk bele a sűrű krémsajtba. A kihűlt kagylókat vágjuk lappal félbe, majd mártsuk a felét rumaromás kávéba és sorakoztassuk az edényünkbe (nekem 19x22 cm-es). Kenjük rá a habkrém felét, majd jöhet az újabb réteg kávéba mártott kagyló. Kenjük rá a maradék habkrémet. Akár díszíthetjük habzsák segítségével. Szórjuk meg alaposan kakaóporral. Tegyük hűtőbe pár órára.

Tiramisu

Tiramisu

1 adag tiramisu átlagos tápértéke:
294 kcal, 24,7 g zsír, 18 g szénhidrát amelyből poliolok 3,6 g, 2,2 g rost, 3,3 g fehérje
1 adag tiramisu átlagos felszívódó szénhidráttartalma:
14,4 g
A növényi habtejszínben lévő hozzáadott cukor adagonként:
 0,06 g

 

A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke, ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.

Az árak az Eden Premium webáruházában feltüntetett összegekből kerülnek kalkulációra, melyek a recept megjelenésének időpontjában érvényesek. Az egyéb hozzávalókhoz az adott időpont átlagárai kerülnek kalkulációra, ezért a feltüntetett összegek csak iránymutató jellegűek, felelősséget értük nem vállalunk és minden esetben magyar forintban értendőek.

@edenpremium_hu Vegán tiramisu 🤩 #edenpremium #glutenfree #veganrecipes #veganfood #dairyfree #tiramisu ♬ La Vie En Rose - Emily Watts

 

Leave a comment

Please note: comments must be approved before they are published.