Szállítás 17.000 Ft felett ingyenes!

Láttad már legújabb termékeinket? Kattints ide.

A köles ezer arca

A köles ezer arca

A köles számtalan jótékony tulajdonsággal rendelkezik, ami miatt megérdemelt helyet kaphat a mindennapos étkezésünkben. Többek között egyike azoknak a teljes gabonának, melyek természetükből eredően gluténmentesek. Ebben a posztban összeszedtük nektek, hogy miért is érdemes beilleszteni az étrendbe a kölest.

Rögtön első körben érdemes megemlíteni az egészségre gyakorolt hatását. Ideális választás lehet, a fogyókúrázok számára is, hiszen lassú felszívódású szénhidrátról beszélhetünk. Mit is jelent ez? Azt, hogy elfogyasztása után sokkal hosszabb ideig érezhetjük magunkat eltelítődve és nem éhezünk meg túl hamar. Emellett pedig magas rostartalommal rendelkezik. A köles nagyszerű gluténmentes helyettesítője lehet a reggeli zabpehelynek, mivel gyorsan elkészíthető szénhidrát forrás lehet számunkra. Lágy és kellemes íze miatt könnyen használhatjuk akár salátákon is.  

Amellett, hogy remekül beilleszthetjük a diétánkba, több jótékony hatással is rendelkezik. A gyomorra kifejezetten pozitív hatást gyakorolhat, hiszen könnyen emészthető, a magas rosttartalomnak köszönhetően pedig segíthet megtisztítani bélrendszerünket a salakanyagoktól.   

Ásványi anyagok

Ásványi anyag

A köles egyrészt magnéziumban gazdag, ami nélkülözhetetlen ásványi anyag a test számára, ugyanis az alacsony magnéziumszint fokozhatja a magas vérnyomás-, a beszűkülő artériák kialakulásának esélyét, melyek szívproblémákhoz vezethetnek.  Ezek kockázatát csökkenthetjük például úgy, hogy magnéziumban gazdag ételeket fogyasztunk. A köles pedig ezért is tökéletes választás lehet. A magnézium mellett tartalmaz még mangánt, foszfort és vasat is.  

B-vitamin

vitamin

A köles a magnézium mellett nagy mennyiségű B-vitamint juttathat a szervezetünkbe, mely testünk energiaszintjére van hatással. Abban az esetben tehát, ha fáradtnak érezzük magunkat, egy tál köles segíthet. Mindemellett pozitív hatással lehet testünkre is, mert rendszeres fogyasztása olyan észrevehető előnyös változásokat idézhet elő, mint például rugalmas bőr, szép, erős haj és körmök.

 Gluténmentes

gluténmentes

A köles a lúgosító ételek közé tartozik, ahogy a quinoa, a barna rizs vagy a hajdina. Mivel a köles lúgosító gabonaféle, ezért segíthet megtartani a megfelelő pH szintet a testünkben. Az orvosok is gyakran javasolják a lúgos diétát. Másik nagy előnye a kölesnek, hogy gluténmentes, így azok számára is ideális választás lehet, akik lisztérzékenységgel küzdenek, hiszen ezzel könnyen helyettesíthetik a gluténtartalmú  köreteket, liszteket.

 Kiváló fehérjeforrás

fehérje

Mivel a köles fehérjében is gazdag, ezért vegán életmódot követőek is bátran fogyaszthatják. A legtöbb fehérjeforrás savas bázisú, ami képes lehet felborítani a szervezetünk pH szintjét, de mivel a köles lúgos ételnek számít, bátran fogyaszthatjuk. Mivel a fehérje bevitel is fontos a növényi étrendet követők számára fokozottan ajánlott a köles fogyasztás, hiszen körülbelül 50 gramm köles fedezheti a fehérjebevitel 12 százalékát.

Hangulatjavító 

hangulatjavító

A köles tartalmazza az úgynevezett triptofán aminosavat, amely segíti a szerotonin termelődést. A szerotoninról azt érdemes elsősorban tudni, hogy jelentős hatással van a hangulatunkra, az alvásunkra és az étvágyunk alakulására is.  Az alacsony szerotoninszint okozhat depressziót és alvászavart is.  

Érdemes megemlíteni, hogy akármennyire is szeretjük a kölest, túlzásokba sem szabad esnünk, ugyanis azoknak az embereknek, akik pajzsmirigy diszfunkcióval küzdenek, a túlzott kölesfogyasztás kevésbé lehet ideális. Akármilyen diétát, életmódot is követünk, egy örök szabály mindig betartandó: a legfontosabb a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás és a mértékletesség.

 

A kölesnek tehát egy olyan alapanyag, ami nem hiányozhat a konyhánkból.
Kedvet kaptál, hogy megkóstol? Próbáld ki ezt a szuper cukkini szószos köles tészta receptet, amit ITT találsz.
Cukkini szószos kölestészta
Ha pedig tetszett a cikkünk oszd meg, hogy mások is elolvashassák.

*A felhasznált szakirodalom megtalálható a Tudástár menüpont alatt. 

Megjegyzés írása

Kérjük vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket megjelenés előtt jóvá kell hagyjuk