Amióta kikísérletezem a legjobban formázható Bake-Free linzertésztát, nem tudok leállni a pitesütéssel. Nekem ez amolyan hobbi, mert amióta nem fodrászkodok, valamivel pótolni kell a „kezem járását”. Néha varrogatok ezt-azt, de az más téma. A formázás több kézügyességet igényel, így jobban leköt, mint a varrás. Különösen az ünnepek közeledtével, mert nagyon szeretem, amikor süti illat vesz körül. Mindig szeretem, de ilyenkor még jobban.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 300 g Bake Free linzer lisztkeverék+ 2 g a piteformába
- 85 g négyszeres édesítő
- 35 g kókuszolaj + 2 g a forma kikenéséhez
- 2 evőkanál vanília aroma
- 1 teáskanál fahéj
- 220 g langyos víz
A töltelékhez:
- 150 g darált mák
- 150 g aszalt szilva
- 1 teáskanál fahéj
- 80 g kókuszkrém
- 50 g narancslé
- egy narancs reszelt héja
- 1 evőkanál Eden Premium lenmagliszt (5 g)
A szószhoz:
- 50 g aszalt szilva
- 20 g négyszeres édesítő
- 30 g víz
Elkészítés:
Tészta:
Keverjük össze a hozzávalókat és hagyjuk állni 10 percig. Osszuk 2/3-ad, 1/3-ad részre. A 2/3-adot száraz felületen nyújtsuk a forma méretére (én 26 cm-átmérőjűt használtam) és tegyük az olajjal kikent és pici lisztkeverékkel megszórt tepsibe. Szurkáljuk meg villával és süssük elő 5 perc alatt előmelegített 180 fokos sütőben alsó-felső sütéssel.
Töltelék:
Daraboljuk apróra az aszalt szilvát és keverjük össze a többi hozzávalóval. Melegítsük össze.
Szósz:
Késes aprítóban dolgozzuk krémesre a hozzávalókat.
Összeállítás:
Simítsuk a tölteléket a tésztára, majd kenjük rá a szószt is. A maradék tésztából készítsünk díszítést és ezt is tegyük a pitére. Süssük további 20 percig 180 fokon alsó-felső sütéssel. Várjuk meg amíg kihűl és vágjuk 12 darab egyforma szeletre.
1 szelet átlagos tápértéke:
237 kcal, 10 g zsír, 38,4 g amelyből poliolok 8,7 g, 5,1 g rost, 5,5 g fehérje
1 szelet átlagos feszívódó szénhidráttartalma: 29,7 g
A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke (jelen esetben a mák és a szilva), ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.
Jó étvágyat kívánok!