Szállítás 17.000 Ft felett ingyenes!

Láttad már legújabb termékeinket? Kattints ide.

MSG (Monosodium Glutamate): Mit kell róla tudni és milyen hatásai vannak

MSG (Monosodium Glutamate): Mit kell róla tudni és milyen hatásai vannak

A mononátrium-glutamát azaz az MSG a világon az egyik legszélesebb körben használt élelmiszer-adalékanyaga, amit gyakran használnak az ételek ízének fokozására. Bár sok élelmiszeripari termékben és étteremben megtalálható, az MSG-vel kapcsolatban sokféle vélemény kering. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, mit kell tudni az MSG-ről.

Mi is az MSG?

Az MSG egy kristályos formájú só, ami a glutaminsav nátriumsója, melyet 1908-ban izoláltak először. A glutaminsav egy aminosav, amely a fehérjék egyik építőköve. Számos élelmiszerben természetes módon is jelen van, de gyakran hozzáadott ízfokozóként is alkalmazzák. 

Az MSG-t természetesen is elő lehet állítani fermentációs folyamatok során, például az erjesztett szójaszószból vagy a miso pasztából származó kivonással. Azonban a élelmiszeripari termelés során általában a glutaminsavból kémiai úton állítják elő.

Gyakran találkozhatunk vele készétel fűszerekben, instant levesekben, chipsekben, snack-ekben, és egyes esetekben éttermi ételekben is.

Az MSG hatása az ízlelésre

Az MSG-nek nincs sajátos íze, de képes erősíteni az ételek ízét. Sokan azt mondják, hogy az MSG fokozza az umami ízt. De hogy mi az az umami? Ez az úgynevezett ötödik alapíz. Igen-igen az iskolába 4-ról tanultunk, de ez az igencsak titokzatos 5. íz egy gazdag, sós ízt jelent, amely az ételek karakterét is adhatja.

Az MSG fogyasztása és biztonsága

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) szerint az MSG-t biztonságosnak tekintik, amikor az elfogyasztott mennyiség a megengedett határértéken belül van.

Az átlagos felnőtt napi adagja az Egyesült Államokban például 3 gramm, míg Japánban 5 gramm.

Erről részletesebb információkat itt találhatsz.

Milyen megnevezései lehetnek?

    • Leggyakoribb megnevezés: nátrium-glutamát
    • Mononátrium-glutamát
    • E621
    • MSG

Hogyan kerülhetjük el az MSG-t?

Ha valaki szeretné csökkenteni vagy elkerülni az MSG-tartalmú ételeket, érdemes az alábbiakat szem előtt tartani:

  • Érdemes elolvasni az élelmiszerek címkéit, és olyan termékeket keresni, amelyek MSG mentesek vagy olyan alternatívákat, amik esetleg hozzáadott élesztőkivonatokat tartalmaznak. Érdekesség, hogy vannak olyan élelmiszeripari gyártók, akik olyan élesztőkivonatokat is használhatnak, melyek összetevői között ugyanúgy szerepel az MSG, azonban a címkén élesztőkivonatként tüntetik fel, ezzel “elrejtve” az ízfokozót. 
  • Az egészséges, teljes ételek, például zöldségek, húsok és gabonafélék (álgabonák is) a legkevésbé valószínű, hogy tartalmaznak hozzáadott MSG-t.
Zöldségek

A glutamátok, amelyek számos olyan élelmiszerben megtalálhatók, amelyeket mindennapi étrendünk részeként is fogyaszthatunk, például zöldségek, sajt, hal és hús, pontosan ugyanazok, és pontosan ugyanúgy kezelik őket a szervezet, függetlenül az eredettől. Tehát legyen az természetes módon vagy kémiai úton előállítva, a szervezetünk ugyanúgy bontja le mindkettőt. Ezért valószínűtlen, hogy az emberek érzékenyek az MSG-re.

Évtizedekig tartó kutatások nem adtak tudományos bizonyítékot az MSG-érzékenységről. Tanulmányok arra is rámutattak, hogy a legtöbb ember, aki úgy véli, hogy az MSG-re negatívan reagál, olyan tünetekkel, amelyek enyhe és átmeneti jellegűek, illetve súlyosabbak, nem tapasztalja ezeket a reakciókat, ha gondosan ellenőrzött teszteken értékelik őket. (MSGFACTS.com,2023)

Mint bármely élelmiszer-adalékanyag esetében, fontos azonban a mérsékelt és változatos étrend fenntartása. Mindig érdemes az egyéni reakciókat figyelembe venni, és szükség esetén konzultálni egészségügyi szakemberrel. Az egészséges és tudatos táplálkozás eléréséhez mindig fontos az ételek címkéinek és összetevőinek megértése.

Számunkra nagyon fontos, hogy termékeinkben kizárólag természetes anyagok kerüljenek, így ha olyan instant ételt keresel, amik mentesek a mesterséges ízfokozóktól, akkor lesd meg a Cupster instant leveseinket és a Cupster instant tésztáinkat.

Amennyiben tovább olvasnál az MSG-ről itt találsz további tanulmányokat a témában:

Forrás:

https://apps.who.int/food-additives-contaminants-jecfa-database/Home/Chemical/2257

https://msgfacts.com/

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10942912.2017.1295260

https://pdfs.semanticscholar.org/981a/c73a93b397d942a503b1630bf7e7033e18bb.pdf

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1745-7599.2006.00160.x

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/fsn3.499

https://ift.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/1541-4337.12448

Megjegyzés írása

Kérjük vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket megjelenés előtt jóvá kell hagyjuk