Szállítás 14.000 Ft felett ingyenes!

Láttad már legújabb termékeinket? Kattints ide.

Somogyi galuska

Somogyi galuska

Melyik volt előbb a nokedli vagy a galuska? Melyik a helyes? Mindkettő. Egyes elméletek szerint maga a tészta ugyan az, a különbség az elkészítés módjában lakozik. Előbbi szaggatóval, utóbbi deszkáról késsel kerül a forró vízbe. Más elméletek szerint a nokedli német elnevezés, a galuska pedig szláv. Olvastam olyan viccesebb megközelítésről is, hogy a csipetke a gyermek, a nokedli és galuska pedig a felnőttek. A legjobb az egészben, hogy mindezeket mentesen egy darab lisztkeverékből is el lehet készíteni, sőt még házi tésztákhoz, derelyékhez, gombócokhoz is alkalmas. A belőle készült ételek pedig megtévesztésig hasonlítanak gluténos-tojásos változataikra.
Ma egy tájételt készítettem vele, ami hatalmas sikernek örvendett és szinte pillanatok alatt el is fogyott.

HOZZÁVALÓK 4 ADAGHOZ:

A galuskához:

A feltéthez:

  • 1 darab kisebb padlizsán (tisztítva 250 g)
  • 2 evőkanál olívaolaj (8 g)
  • Himalája só, őrölt tarkabors, bükkfán füstölt fűszerpaprika
  • 300 g cukormentes kókuszjoghurt
  • folyékony füstaroma

A hagymakarikákhoz:

  • 1 fej vöröshagyma (tisztítva 115 g)
  • 15 g Eden Premium kölesliszt
  • Himalája só
  • kókuszolaj

ELKÉSZÍTÉS:

A galuskához keverjük össze a hozzávalókat és nokedli szaggatóval szaggassuk forrásban lévő, lobogó vízbe. Főzzük addig, amíg fel nem jönnek a víz tetejére (körülbelül 1 perc). Szűrjük le, majd hideg vízzel öblítsük át.
Hámozzuk meg a padlizsánt és vágjuk apró kockákra. Sózzuk és hagyjuk állni amíg kiereszti a levét, majd pirítsuk meg forró olívaolajon. Öntsük fel a kókuszjoghurttal, a füstaromával és fűszerezzük. Keverjük hozzá a galuskát és melegítsük össze.
A hagymát hámozzuk meg, vágjuk karikáka, forgassuk meg köleslisztben és süssük ki forró kókuszolajban. Utólag sózzuk. Tálaljuk csemegeuborkával a nokedlit, akár kanalazhatunk rá kókuszjoghurtot, halmozzuk rá a sülthagymát és szórjunk rá friss petrezselyem levelet.

 Somogyi galuska

Somogyi galuska

1 adag somogyi galuska átlagos tápértéke:
360 kcal, 15,6 g zsír, 46,4 g szénhidrát, 5,9 g rost, 7,2 g fehérje

 

A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke, ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.

Az árak az Eden Premium webáruházában feltüntetett összegekből kerülnek kalkulációra, melyek a recept megjelenésének időpontjában érvényesek. Az egyéb hozzávalókhoz az adott időpont átlagárai kerülnek kalkulációra, ezért a feltüntetett összegek csak iránymutató jellegűek, felelősséget értük nem vállalunk és minden esetben magyar forintban értendőek.

Megjegyzés írása

Kérjük vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket megjelenés előtt jóvá kell hagyjuk