Szállítás 17.000 Ft felett ingyenes!

Láttad már legújabb termékeinket? Kattints ide.

Tökmagos-áfonyás torta

Tökmagos-áfonyás torta

Nagyon kis huncut gondolatom támadt ezzel a tökmagos alappal, de szuperül sikerült. Pont ilyenre terveztem, ilyen morzsálódósra, ilyen kis puhára, és álmomban nem gondoltam volna, hogy ennyire finom is lesz ez az intenzív ízvilág egy édes sütibe foglalva. Tudom, szentségtörés hőkezelni egy hidegen sajtolt olajat, de úgy kívánta az alap és ígérem, csak most az egyszer fordult elő, soha többet. Ennyi azért beleférhet. A krém is nagyon jó lett, pont ilyen kis rezgősre álmodtam meg. A díszítésről csak annyit említenék, hogy cukorbetegséggel és inzulinrezisztenciával élők csak a liofilizált áfonyával díszítsenek, mert az aszalt áfonya cukrot tartalmaz. Most már jöhet a megemlékezés és az ünnep. 

Hozzávalók:

Az alaphoz:

A kekszhez 15 perc

Egyéb hozzávalók:

  • 50 g tökmag
  • 60 g növényi margarin
  • 20 g tökmagolaj
  • késhegynyi Eden Premium stevia por
  • pár csepp karamell aroma (cukrászdiszkont, elhagyható)

A krémhez:

  • 250 g nagyon sűrű krémes kókusztej (Aldi konzerves Asia)
  • 250 g víz
  • 60 g négyszeres édesítő
  • 1 evőkanál vanília aroma
  • 50 g Eden Premium kölesliszt
  • 40 g kókuszliszt
  • 5 g Eden Premium agar-agar
  • fél citrom leve

A díszítéshez:

  • liofilizált (fagyasztva szárított) tőzegáfonya
  • aszalt vörösáfonya

 

Elkészítés:

Az alaphoz keverjük össze a keksz hozzávalóit és nyújtsuk ki vékonyra szilikonos sütőpapíron (nem kell, hogy szép legyen). Késsel kockázzuk fel. Előmelegített 180 fokos sütőben süssük készre 15 perc alatt. Amint kihűlt aprítóban dolgozzuk morzsás állagúra. A tökmagot 180 fokos sütőben pirítsuk meg 10 perc alatt, majd amikor már kihűlt késes aprítóban dolgozzuk durvára. Keverjük össze a keksszel és az alap többi hozzávalójával és egyenletesen oszlassuk el a formánkban. Én 20 cm átmérőjű, lecsatolható oldalút használtam és az aljára vágtam egy sütőpapírt. Süssük 15 percig előmelegített 180 fokos sütőben, alsó-felső sütéssel. Amikor kivesszük még puha, de szépen össze fog állni. A krémhez keverjük össze a hozzávalókat 50 g víz és az agar-agar kivételével (tehát 200 g víz megy bele) és főzzük sűrűre folyamatos kevergetés mellett. Az agar-agart keverjük össze a vízzel és öntsük a krémhez, keverjük össze alaposan és forraljunk még rajta egyet (kevergetve). A formák széleit (benne van az alap) enyhén vizezzük be (mint amikor pudingot készítünk) és öntsük bele a krémet a kihűlt alapra. Hagyjuk kihűlni és megszilárdulni. Díszítsük kedvünkre az áfonyákkal, vegyük ki a formából, majd vágjuk 12 darab egyforma szeletre.

 

Tökmagos-áfonyás torta

Tökmagos-áfonyás torta táblázat

1 szelet tökmagos-áfonyás torta átlagos tápértéke díszítés nélkül: 
150 kcal, 11 g zsír, 15 g szénhidrát amelyből poliolok 6,9 g, 2,6 g rost, 3,2 g fehérje
1 szelet tökmagos-áfonyás torta átlagos felszívódó szénhidráttartalma díszítés nélkül: 
8,1 g
A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke, ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.
Az árak az Eden Premium webáruházában feltüntetett összegekből kerülnek kalkulációra, melyek a recept megjelenésének időpontjában érvényesek. Az egyéb hozzávalókhoz az adott időpont átlagárai kerülnek kalkulációra, ezért a feltüntetett összegek csak iránymutató jellegűek, felelősséget értük nem vállalunk és minden esetben magyar forintban értendőek.
Jó étvágyat kívánok!

Megjegyzés írása

Kérjük vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket megjelenés előtt jóvá kell hagyjuk