Szállítás 17.000 Ft felett ingyenes!

Láttad már legújabb termékeinket? Kattints ide.

Tippek a Tavaszi fáradtság leküzdésére

Tippek a Tavaszi fáradtság leküzdésére

A tavasz beköszöntével nem biztos, hogy mindenki a fáradékonyságra, aluszékonyságra és a fejfájásra gondol elsők között, hanem a feltöltődésre és a felfrissülésre. Azonban nem kell megijedni, ha ezeknek a tüneteknek valamelyikét tapasztaljuk, mert nagy valószínűséggel csak minket is elért a tavaszi fáradtság.

Mi okozhatja?

A tavaszi fáradtságban nagy valószínűséggel a hosszú téli hónapoknak van nagy szerepe. Ebben az időszakban ugyanis a napsütéses órák száma jóval kevesebb, az hőmérséklet alacsonyabb, valamit a testmozgást is leredukáljuk, pont, úgy ahogy a szabad levegőn töltött időt. Ezek összessége, pedig a tartalékaink kimerüléséhez vezethetnek.

Télen jellemzően sokan inkább az otthon melegét választják, mint a hideg, zord telet. Ebben az időszakban sokak megfigyelhetik magukon a depresszióhoz nagyon hasonlító tünetek jelentkezését. A szervezetünkben folyamatosan csökkenő D-vitamin szint, pedig a kedélyállapotunkra lehet kihatással. Ahogy az évszak a tavaszba fordul át, sok változás következik be a mindennapokban, hiszen egyre több időt töltünk szívesebben a szabad levegőn, akár mozgás, akár kirándulás céljából. A tavaszi fáradtság a szervezet téli-tavaszi átállására való reakció. Elsősorban a hormonok okozzák a fáradtságérzetét. Az egyik ilyen a melatonin, ami a jó alvásért felelős, a másik a szerotonin, ami pedig a boldogságért felelős. Ezek ingadozása okozhatja az úgynevezett tavaszi fáradtságot.

A másik kiváltó ok lehet még, hogy a téli időszak alatt javarészt a szénhidrátban, zsírban gazdag ételeket részesítjük előnyben, míg a vitaminok és ásványi anyagok visszább szorulnak, ezáltal táplálkozásunk is szegényesebb lesz. A kevesebb sportolási kedvet meg már ne is említsük.

Tippek a Tavaszi fáradtság leküzdésére

Mit tehetünk a tavaszi fáradság megelőzésének érdekében?

  • Töltsünk minél több időt a szabad levegőn.

A téli időszak alatt sem kell lemondanunk a mozgásról. Válasszunk az időjáráshoz megfelelő ruhát, ha sportolni készülünk. A jó idővel pedig egyre többet lehetünk a friss levegőn és a napsütésben, aminek köszönhetően több D-vitaminhoz is juttathatjuk a szervezetünket. A sportolás a keringésünk, izmaink, csontjaink, immunrendszerünk erősítése mellett, a hangulatunkra is pozitív hatással lehet. A testmozgás során ugyanis úgynevezett endorfin szabadul fel a szervezetben, ami jobb kedélyállapotot eredményezhet. Így ha tehetjük, töltsünk minél több időt a szabad levegőn.

  • Kiegyensúlyozott táplálkozás

Igyekezzünk vitaminokban gazdag zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani. Ne engedjünk a kísértésnek és válasszuk a könnyedebb és egészségesebb ételeket, ezzel hozzájárulva, hogy a testünk ellustulását elkerüljük. A zsírosabb, nehezebb ételek, ugyanis jobban eltelítenek minket és az elsődleges cél, hogy tehermentesítsük a szervezetünket.

  • Méregtelenítés

A tavasszal érdemes lehet egy tisztító kúrát tartani, hogy a télen „felhalmozott” méreganyagoktól mentesítsük a szervezetünket. A tavasszal nem csak a környezet, de a testünk és vele együtt a lelkünk is megújul. Érdemes minél több folyadékot elfogyasztani és itt nem a cukros üdítőkre, hanem a vízre gondolunk. Méregtelenítés alatt kerüljük a zsíros-olajos ételeket, gyors kajákat vagy adalékanyagokat tartalmazó élelmiszereket, helyette fogyasszunk például teljes értékű gabonákat, mint a köles vagy a quinoa.

Blogunkon találhatsz egy részletesebb cikket a tavaszi méregtelenítésről. Ebben összeszedtük, hogy mire érdemes odafigyelned a méregtelenítés során. A cikket itt tudod elolvasni.

A tavaszi tisztítókúra előtt érdemes lehet kikérni szakértő tanácsát, aki eligazít a helyes úton.

Tippek a Tavaszi fáradtság leküzdésére

  • Ne csak testünket ápoljuk

Testünk mellett érdemes lelkünket is ápolni, főleg a tavasz kezdetével. A borongós hangulat után a pozitív gondolkodás sokat segíthet a hangulatunkon. Például szervezhetünk kinti programokat a barátainkkal, családtagjainkkal és töltődjünk fel és merítsünk energiát. Ezek az együtt töltött idők, ugyanis segíthetnek a feszültség levezetésben is.

 

Ezekre odafigyelve, már sokat tettél annak érdekében, hogy a tavaszi fáradtság ne gyűrjön le a lábadról. Az új évszak megújulása a testünk felfrissülését is magával hozhatja, ha kellően figyelünk ebben az időszakban és törekszünk arra, hogy szervezetünk minden szükséges vitamint és ásványi anyagot megkapjon.

Leave a comment

Please note: comments must be approved before they are published.