Szállítás 17.000 Ft felett ingyenes!

Láttad már legújabb termékeinket? Kattints ide.

A sütőtök jótékony hatásai

A sütőtök jótékony hatásai

A tél közeledtével az egyik legkedveltebb csemege is megjelenik a konyhákban, ami nem más, mint a sült tök. Sok pozitív hatással rendelkezik, ami miatt előkelő helyet kaphat az étrendünkben. Például vitaminokban, fehérjében és rostban gazdag, a szénhidrát tartalma, pedig közel annyi, mint a burgonyáé.

A sütőtök a kukoricához és a burgonyához hasonlóan Amerika felfedezésével került Európába. Őshazája ugyanis Közép-és Dél Amerika trópusi vidéke. Az inkák, maják és aztékok kedvelt tápláléka közé tartozott. Ma már az egész világon ismerik, és számtalan módon fogyasztják.

Ebben a cikkben összeszedtük nektek, amit a tökökről érdemes tudnotok. A Halloween közeledtével kicsit a tökfaragás hagyományáról is hoztunk néhány érdekességet, amit lehet nem tudtál az ünneppel kapcsolatban.

Miért érdemes tököt fogyasztani?

A tök elkészítésének egyik legnépszerűbb módja a sütőben sütés, azonban megannyi felhasználási lehetőség rejlik a narancssárga zöldségben.

Ha nincs egy tündér keresztanyánk, aki hintóvá változtassa, hogy az elvigyen a bálba, ahol éjfélig táncolhatunk igaz szerelmünkkel, akkor sem kell csüggedve ülnünk az óriás zöldség mellett. Ugyanis a „szállítás” mellett megannyi jótékony hatása lehet a testünkre.

Például a magas kálium tartalma miatt, ami vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatású. A kálium mellett található benne vas, foszfor, réz és magán is, amiket a szervezet szintén hasznosítani tud. Az őszi hónapokban mérvadó karotin forrást jelenthet és C-vitaminban gazdag. Tápértéke és energiatartalma és igen magas.

Sütőtök jótékony hatásai

Közel 100-150 fajtája létezik a világon. Itthon talán a legnépszerűbbek közé tartozik a Kanadai sütőtök – vagy más néven Pézsmatök –, a nagydobosi sütőtök, a csillagtök/patisszon, és a cukkini. Ismertek még az emberi fogyasztásra nem alkalmas Halloween tökök és dísztökök. Ezeket általában dekorálásra használjuk fel. Tökfaragásra például a legalkalmasabbak a Halloween tökök, hiszen kemény külsejük ideálisak a faragáshoz.

A tököket két nagy csoportba oszthatjuk. Az egyik ilyen csoportba a nyári tökök tartoznak, mint például a cukkini vagy a patisszon. Ezeknek jellemzően lágy borításuk van, és az egész tök elfogyasztható valamilyen formában (természetesen a szárát leszámítva). A másik csoportba a téli tökök vannak, ilyenek például a már említett Pézsmatök vagy a nagydobosi sütőtök, de még ide sorolhatóak a dísztökök is. A téli tököknek általában kemény héja van, így rendszerint már akkor szedik csak le a terméseket, mikor azok már teljesen megértek.

A sütőtök jótékony hatásai

Kanadai sütőtök – Pézsmatök

  • Ez a tökfajta hosszúkás körte alakú.
  • Kisebb méretű, mint a nagydobosi fajta, hiszen átlagosan 2-4 kg súlyúak.
  • Húsa élénksárga színű
  • Krémes állagú, a húsa vastag, így a legtöbb része felhasználható.
  • Vékony héjú.
  • Kiváló levesekhez, ivólevekhez, főzelékekhez, pitékhez és minden olyan recepthez, ahol pürésíteni kell.

A sütőtök jótékony hatásai

Nagydobosi sütőtök

  • Héja szürkés színű.
  • 5-10 kg súlyúak általában.
  • Vastag-kemény narancssárgás húsa van.
  • Édes telt íze miatt sokan szeretik.
  • Sütésre az egyik legalkalmasabb fajta lehet.
  • Készítenek belőle lekvárt és pálinkát is.

Tökfaragás hagyománya

A sütőtök jótékony hatásai

Megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy a tökfaragás hagyományát a Halloween elterjedése hozta a köztudatba vagy sem. A nagy igazság, hogy nem áll távol ez a szokás tőlünk, magyaroktól sem. A 20. század eleji paraszti világban kifejezetten népszerű volt a betakarítást követően a töklámpás készítése. Elsődleges célja az volt, hogy a fiatalabbakat ijesztgessék vele. Írországban először takarmányrépát használtak, a kibelezett tökbe helyezett gyertyát Amerikába tették a Halloween jelképévé. Angliában Jack-O-Lantern néven terjedt el és kettős céllal szolgált. Egyik feladata az volt, hogy távol tartsa a gonosz szellemeket, a másik, hogy a hallottak szellemeinek utat mutasson, hogy azok hazatalálhassanak.

A tököt tehát nem csak enni, hanem dekorációnak használni is remek ötlet. Szuperül fel lehet dobni vele az otthonunkat. Akár csak néhány dísztökkel, akár a hatalmas Halloweeni tök faragásával, könnyedén megteremthetjük az őszi hangulatot a lakásunkban.

Na de, hogy ne csak a lakásunk, de mi magunk is ráhangolódjunk az őszre, néhány receptet is kiválasztottunk, amik az utóbbi időkben nagy kedvenceink voltak.

Sütőtökös fahéjas csiga

Sütőtökös fahéjas csiga

HOZZÁVALÓK 16 DARABHOZ:

A tésztához:

A tölteléhez:

ELKÉSZÍTÉS:

A sült sütőtököt pürésítsük, majd keverjük hozzá a mandula italt, a kókusz olajat, a vanília aromát. Keverjük össze a száraz hozzávalókat is és alaposan dolgozzuk össze a sütőtökös keverékkel. Meleg helyen lefedve kelesszük 45 percig. A töltelékhez csak keverjük össze a hozzávalókat. Nyújtsuk a tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra (nekem 37x40 cm-es lett), majd kenjük meg a töltelékkel. A rövidebbik oldala felől tekerjük fel, majd vágjuk 16 egyforma szeletre. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsin, előmelegített 190 fokos sütőben süssük készre 20 perc alatt, alsó-felső sütéssel.

Sütőtök torta

Sütőtök torta

HOZZÁVALÓK:

A piskótához:

A krémhez:

  • 600 g sült sütőtök (nyersen, héj és mag nélkül 1.000 g)
  • 10 g Eden Premium eritvia MAX
  • fahéj
  • 1 evőkanál vanília roma
  • pár csepp citromlé
  • 30 g Eden Premium kókuszolaj (folyékony állapotban)
  • 10 g Eden Premium arany lenmagliszt

A mázhoz:

  • 60 g mindenmentes csokoládé
  • 20 g Eden Premium kókuszolaj

A díszítéshez:

  • pár kocka mindenmentes csokoládé
  • pár szelet narancs
  • rozmaring

ELKÉSZÍTÉS:

A piskótához keverjük össze külön a nedves és a száraz hozzávalókat, öntsük egybe és keverjük el jól. Simítsuk egy vékonyan olajozott formába (én 20 cm átmérőjűt használtam) és előmelegített 180 fokos sütőben süssük készre 40 perc alatt (sütőfüggő, tűpróba) alsó-felső sütéssel. A krémhez turmixoljuk össze a hozzávalókat és pihentessük hűtőben egy óra hosszáig. Az arany lenmagliszt mennyisége a sütőtök aktuális nedvességétől függhet, inkább több legyen, mint kevesebb, nekem elég volt 10 grammnyi. Ellenőrizni úgy tudod, hogy amint kivetted a krémet a hűtőből, belekanalazol, hogy elég sűrű-e és ha folyósabb maradt, akkor tegyél még bele egy picit és várj, amíg megszívja magát. Amint kihűlt a piskóta vágjuk le vékonyan a tetejét, hogy egyenletes legyen és szeljük ketté. A tetejét (nyesedéket) aprítsuk le késés aprítóval. Kenjük meg a krém egy részével az alsó lapot, tegyük rá a felsőt, majd kenjük teljesen körbe a tortát. Be lehet tenni hűtőbe egy órára, hogy összeálljon picit (én nem tettem és így is jó volt). Az öntethez vízgőz felett olvasszuk össze a csokoládét a kókuszolajjal, majd kenjük a torta tetejére úgy, hogy a szélein lecsorogjon. Szórjuk a felére az aprított piskótát és díszítsük ízlés szerint naranccsal, csokoládéval és citromfűvel. Szeljük 12 darab egyforma szeletre.

 

Sütőtökös fasírt petrezselymes batátával

 Sütőtökös fasírt petrezselymes batátával

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 100 g sült sütőtök püré
  • 70 g Bake-Free alap fasírtkeverék-hajdinás
  • 4 g Himalája só
  • 1 fej vöröshagyma (tisztítva 121 g)
  • 2 gerezd fokhagyma (tisztítva 9 g)
  • 2 g kókuszolaj
  • 170 g batáta (tisztítva mérve)
  • babérlevél
  • 1 kis csokor friss petrezselyem zöld
  • a tálaláshoz balzsamecet 

Elkészítés:

A batátát főzzük meg sós, babérleveles vízben, majd keverjük össze az aprított petrezselyem zölddel. A sütőtök pürét késes aprítóban dolgozzuk össze a hagymákkal, majd keverjük össze a lisztkeverékkel és a sóval. Hagyjuk állni 10 percig (addig pont formázhatóra sűrűsödik). Osszuk 4 darab egyforma részre, nedves kézzel formázzunk belőlük korongokat és vékonyan olajozott kontaktgrillen süssük meg pár perc alatt.

Megjegyzés írása

Kérjük vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket megjelenés előtt jóvá kell hagyjuk