Szállítás 14.000 Ft felett ingyenes!

Láttad már legújabb termékeinket? Kattints ide.

Borsós tokány

Borsós tokány

Annyira, de annyira vártam már ezt a pillanatot, mint gyermekként a karácsonyt. A borsós tokányt, jó borsosan, mindenki ismeri és nekem személy szerint nincs tudomásom olyan magyar emberről, aki ne szeretné, ráadásul tősgyökeres menzás kaja is, ami egy szent titulus (már, ha szerette az ember) számomra. Amikor áttértem növényi üzemmódra és mivel akkor már gyakorlott voltam a kedvenc ételeim kiiktatásában, egy az egyben, szemrebbenés nélkül egyszerűen csak kihagytam az életemből. Nem is gondolkoztam hogyan másolhatnám le, mert tudjátok, vannak azok a kaják, amiket kár leutánozni, mert abból csak az eredeti az igazi, mint az első Dirty dancing film. No, de most aztán, amikor a kezeim közé kaparintottam a protein kockákat, stabilan felállított elveimet határozottan megdöntve és semmissé téve, megalkottam a legjobb borsós tokány utánzatot. De inkább nevezzük növényi borsós tokánynak, így szebben hangzik.

 

Hozzávalók:

A tokányhoz:

  • 50 g Eden Premium borsófehérje kocka hús helyett
  • 100 g mirelit zöldborsó
  • 1 evőkanál Eden Premium sómentes ételízesítő (4,5 g)
  • 150 g a borsó főzővizéből
  • 1 evőkanál kókuszolaj (8 g)
  • fél darab tv paprika (magozva 55,5 g)
  • 1 darab paradicsom (107 g)
  • fél padlizsán (tisztítva 69 g) szalonna helyett
  • 1 fej vöröshagyma (tisztítva 72 g)
  • 3 gerezd fokhagyma (10,5 g)
  • 20 g Eden Premium kölesliszt
  • Himalája só, folyékony füstaroma ízlés szerint

 

A nokedlihez:

 

Elkészítés:

Főzzük meg a borsót ételízesítős vízben, majd szűrjük le, de foguk fel a lét. 300 grammot öntsünk belőle a borsófehérje kockákra és fedjük le, amíg elkészül a tokány. Szeleteljünk minden zöldséget apróra. A vöröshagymát, majd a préselt fokhagymát is pirítsuk meg kókuszolajon és keverjük hozzá először a padlizsánt, picit később a tv paprikát is. Közben pótoljuk a vizet, amikor az elpárolog. Fedjük le és pároljuk puhára, majd adjuk hozzá a paradicsomot és ezzel is pároljuk puhára. 1 deci vízben keverjük csomómentesre a köleslisztet, öntsük a zöldségekhez és forraljuk fel az egészet. Ha szükséges tegyünk még hozzá vizet. Keverjük hozzá a kockákat is és melegítsük össze. A nokedlihez keverjük össze a hozzávalókat és szaggassuk nokedli szaggatóval forrásban lévő vízbe. Főzzük, amíg fel nem jönnek a víz tetejére (körülbelül 1-2 perc), majd hideg folyóvíz alatt öblítsük át alaposan. Tálaljuk együtt.

 

Borsós tokány

Borsós tokány táblázat

 

1 adag borsós tokány nokedlivel átlagos tápértéke:
318 kcal, 4,4 g zsír, 51,3 g szénhidrát, 8,9 g rost, 15,1 g fehérje

A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke, ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.
Az árak az Eden Premium webáruházában feltüntetett összegekből kerülnek kalkulációra, melyek a recept megjelenésének időpontjában érvényesek. Az egyéb hozzávalókhoz az adott időpont átlagárai kerülnek kalkulációra, ezért a feltüntetett összegek csak iránymutató jellegűek, felelősséget értük nem vállalunk és minden esetben magyar forintban értendőek.

Jó étvágyat kívánok!

Megjegyzés írása

Kérjük vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket megjelenés előtt jóvá kell hagyjuk