Szállítás 17.000 Ft felett ingyenes!

Láttad már legújabb termékeinket? Kattints ide.

Gundel palacsinta

Gundel palacsinta

Ha hisztitek, ha nem ez a kedvelt édesség nem azért fűződik a híres Gundel családnevéhez, mert ők alkották meg. Megálmodója Márai Sándor felesége, Matzner Ilona (Lola) egy, a Gundel étteremben szervezett összejövetel alkalmából kérte, hogy készítsenek egy különleges, dióval töltött, vékony tésztájú palacsintát csokoládéöntettel meglocsolva. Gundel Károly rögtön elkérte a receptet Lolától, s onnantól Márai palacsintaként futott. Amikor az éttermet államosították a Márai név nem szerepelhetett tovább az étlapon, így vált a most ismert Gundel palacsintává.
Ezzel a klasszikus recepttel szeretném nektek megmutatni a vastagabb palacsinta elkészítését, mert tudom, hogy van, aki nem annyira szereti, ha papírvékony. Ezekkel az adagokkal erősebb tésztájú palákat fogtok tudni sütni, mint az alaprecept szerinti, mégsem lesz annyira vastag, hogy ne lehessen tökéletesen hajtogatni és tekerni és még így is bőven vékonynak mondható. A palacsinta most is glutén-, tej-, és tojásmentes, nem lesz olyan, mint az eredeti tejes, tojásos, búzalisztes, sem állagban, sem ízben. Tovább sül, egy picit ügyesebben kell kezelni, de meghálálja, mert nagyon finom.

Hozzávalók 5 adaghoz:

A palacsintákhoz:

  • 100 g Bake-Free palacsinta lisztkeverék
  • csipet Eden Premium fekete só (0,5 g, opcionális)
  • csipet Eden Premium eritvia MAX (1 g, kihagyható)
  • 350 g hideg (14-15 °C), cukormentes mandula ital (Joya), vagy víz
  • 1 evőkanál kókuszolaj (8 g) a sütéshez

A töltelékhez:

  • 80 g dió
  • 4 g Eden Premium eritvia MAX
  • 55 g nagyon sűrű kókuszkrém (Aldi, Asia)
  • fél kezeletlen narancs reszelt héja
  • fahéj ízlés szerint
  • rum aroma ízlés szerint

Az öntethez:

  • 60 g mindenmentes étcsokoládé
  • 110 g nagyon sűrű kókuszkrém (Aldi, konzerves Asia)

 

Elkészítés:

A palacsintához botmixerrel keverjük össze a hozzávalókat és vékonyan olajozott, forró (7-es fokozat) serpenyőben (22 cm D) süssünk 5 darab palacsintát. A tészta egyre sűrűbb lesz, szilikonos lapáttal segíthetjük az egyenletes terülést a serpenyőben. Tovább sül, mint a hagyományos változat. Ha ellenálhatatlan vágyat éreztek rá, 10 g mandula itallal lehet hígítani a 3. után. Minden palacsintát fedjünk le, amint elkészültek.
A töltelékhez pirítsuk meg száraz serpenyőben a diót, majd a felét darájuk le, a másik felét aprítsuk durvára és keverjük össze őket az összes hozzávalóval. Töltsük meg vele a palacsintákat. Az öntethez gőz felett olvasszuk meg és keverjük alaposan össze a hozzávalókat, majd csorgassuk a palacsintákra.

Gundel palacsinta

Gundel palacsinta

1 darab Gundel palacsinta öntettel átlagos tápértéke:

317 kcal, 23 g zsír, 20 g szénhidrát amelyből poliolok 5,8 g, 6 g rost, 6,8 g fehérje

1 darab Gundel palacsinta öntettel átlagos felszívódó szénhidráttartalma:

14,2 g

A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke, ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.
Az árak az Eden Premium webáruházában feltüntetett összegekből kerülnek kalkulációra, melyek a recept megjelenésének időpontjában érvényesek. Az egyéb hozzávalókhoz az adott időpont átlagárai kerülnek kalkulációra, ezért a feltüntetett összegek csak iránymutató jellegűek, felelősséget értük nem vállalunk és minden esetben magyar forintban értendőek.

Érdekel hogyan kell elkészíteni? Nézd meg a videót:

@edenpremium_hu Gundel palacsinta…sooook csokival 🥰 #edenpremium #bakefree #pancake ♬ Love Grows (Where My Rosemary Goes) - Edison Lighthouse

Jó étvágyat kívánok!

Megjegyzés írása

Kérjük vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket megjelenés előtt jóvá kell hagyjuk