Ennek a kis apróságnak döbbenetes nagy sikere volt, komolyan itt álltak érte sorban. Pedig olyan kis egyszerű, majdhogynem snassz édesség lett és még csak nem is olyan mutatós, jó képet is nehéz volt róla készíteni, mégis katartikus élmény okozott egytől egyig mindenkinek. Itt jön a mondás, hogy a kevesebb néha több, az egyszerűnél nincs nagyszerűbb és még sorolhatnám tovább, hát tényleg tudtak valamit ezek a régiek.
A karamella a szokásos cukormentes változatban készült, mit ne mondjak remekül illik a mogyorós kekszhez, a csoki pedig megkoronázza ezt az elképesztő triót.
IR-esek és cukorbetegek nem fogyaszthatják a datolya miatt, viszont kihagyhatják és akkor lesz egy jó kis csokis kréker.
HOZZÁVALÓK 24 DARABHOZ:
Az kekszhez:
- 125 g Bake-Free linzer lisztkeverék
- 50 g pörkölt sótlan mogyoró
- 5 g Eden Premium eritvia MAX
- 30 g kókuszolaj olvasztott állapotban
- 1 teáskanál vanília aroma
- pár csepp karamell aroma
- 90 g langyos víz
A sóskaramellához:
- 100 g aszalt datolya
- 90 g víz
- 1 csepp karamell aroma
A csokiréteghez:
- 50 g cukormentes vegán csokoládé
- 15 g kókuszolaj
ELKÉSZÍTÉS:
Az aszalt datolyát áztassuk be meleg vízbe pár órára. A kekszhez késes aprítóban dolgozzuk finomra a mogyorót, majd keverjük össze a hozzávalókat (először külön, nemük szerint) és pihentessük 10 percig. Szilikonos sütőpapíron nyújtsuk vékony téglalapra (nekem 23x30 cm-es lett). Egy spatulával, vagy tortalapáttal szeljük fel kockákra (nekem 24 darab lett), húzzuk a papírral együtt a tepsire és előmelegített 180 fokos sütőben süssük alsó-felső sütéssel készre 13 perc alatt. Várjuk meg amíg kihűl, majd toljuk össze a kockákat amennyire csak lehet.
A karamellhez csepegtessük le a datolyát és dolgozzuk késes aprítóval krémesre a vízzel és a karamell aromával. Kenjük a kekszekre úgy, hogy ne csússzanak el egymástól. Nem baj, ha a hézagokba is megy, sőt.
A csokiréteghez vízgőz felett olvasszuk össze a hozzávalókat, majd szépen egyengessük el a datolyás kekszeken. Hagyjuk megszilárdulni és a hézagok mentén szeleteljük fel, de akár tördelhetjük is, úgy rusztikusabb lesz.