Szállítás 17.000 Ft felett ingyenes!

Láttad már legújabb termékeinket? Kattints ide.

A Bake-Free új, zabpehelyliszt alapú palacsinta lisztkeverék működéséről

A Bake-Free új, zabpehelyliszt alapú palacsinta lisztkeverék működéséről

Hosszú bejegyzés, de olvasd kérlek végig, mert segíteni szeretnék vele. Ahhoz, hogy tökéletesre sikerüljön a palacsintád, ezekkel mindenképpen érdemes tisztában lenned.

Érdemes tudni azoknak, akik most csatlakoztak hozzánk, hogy korábban is volt már forgalomban Bake-Free palacsinta lisztkeverék, ami hajdinaliszt alapú volt, de mivel sokaknak nem ízlett a hajdina jellegzetes íze miatt, vagy nem fogyaszthatták a hajdinát, ezért elkészítettük egy új, zabpehelyliszt alapú receptúrával a régi helyett (a hajdinásat már nem lehet kapni). Az új liszttel a korábbi hajdinás receptek nem működnek, kizárólag csak azok, melyek jelenleg elérhetőek blogunkon itt.

vagy a Facebook-os csoportokban, amelyeknél feltüntettem, hogy ÚJ, ZABPEHELY LISZT ALAPÚ palacsinta lisztkeverék. A korábbi recepteket el fogom készíteni az új lisztkeverékkel is, hamarosan elérhetőek lesznek, érdemes figyelni a blogot, de a Facebook-os csoportokban is továbbra is meg fogom őket osztani ugyan így, jelölve.

Tudom, hogy tapasztalt vagy a konyhában és már sok-sok palacsintát sütöttél és mindegyik sikerült, ezt abszolút nem vonom kétségbe. Tudom, hogy nagyon jó a főzőlapod, tűzhelyed, serpenyőd is, ezt sem vonom kétségbe. De, ha Bake-Free palacsintát még nem sütöttél, vagy ha sütöttél is, de az előző változatot, a hajdinaliszt alapút, akkor újdonság lehet számodra az új liszt és ha esetleg akadozva indulnának az első próbálkozások, a leírtak a segítségedre lehetnek.
Ha pedig kezdő vagy a mentes konyhában, akkor is mindenképpen olvasd végig.

Az első és a legfontosabb pont, hogy ez egy MENTES (glutén, tejfehérje, tejtermék, laktóz, TOJÁS, cukor, szója) lisztkeverék, melynek a felhasználásához sem szükségesek allergén élelmiszerek, mint például TOJÁS, TEJ. A lisztkeverék, némi édesítőszer, só (kihagyható), pici olaj és folyadék felhasználásával csodálatos, nagyon vékony, szép sárga, puha, tekerhető palacsintát lehet készíteni. Ez azért fontos pont, mert tojás nélkül gluténmentesen nagyon nehéz az arányokat eltalálni, hiszen pont a tojás az, ami összefogná a tésztát. Főleg, ha vékony tésztájú, tekerhető, igazi magyaros palacsinta a cél, nem pedig a vastagabb, amerikai változat. Aki próbálta már, tudja miről beszélek, aki pedig nem hiszi, tegyen egy próbát.

Ez a liszt nem olyan, mint a búzaliszt. Nem olyan, mint más gluténmentes palacsintalisztek, vagy univerzális lisztek. Még csak nem is olyan, mint az előző Bake-Free palacsinta liszt, aminek a hajdina volt az alapja. Teljesen más a recept, teljesen máshogyan kell elkészíteni. Úgy állj neki, mint életed első palacsintájának és kérlek tedd félre a korábbi tapasztalataidat, mert azokra most nem lesz szükséged. Lehet, hogy az első nem fog sikerülni, mint ahogyan életed legelső palacsintája sem lett igazán tökéletes, mert össze kell barátkozni a liszttel, mint anno a búzalisztes tésztával is tetted, ki kell tapasztalni, meg kell ismerni.

Ennél a lisztnél szinte mindent máshogyan kell csinálni, mint korábban csináltál és hiába igyekeztem a legpontosabban leírni az elkészítését, érdemes mindenkinek magára, a saját eszközeihez, főzőlapjához, tűzhelyéhez, serpenyőjéhez, merőkanalához szabni. Például én indukciós főzőlapon készítem, de több, mint valószínű, hogy kerámia főzőlapon és gázos főzőlapon is más hőmérsékleten fog tökéletesre sülni.

Például két indukciós és két kerámia főzőlap közt is lehet különbség, nem azért, mert az egyik rosszabb, mint a másik, hanem azért, mert mindegyik más, van amelyiken 12, van amelyiken 14 és van amelyiken 9 fokozat van. Amelyiken én fejlesztettem, azon 9 fokozat van, nem is gondoltam, hogy létezik olyan, amin ennél több is van, így persze nem néztem utána. De még, ha utána néztem volna sem tudnám megmondani, hogy a Tiéden melyik fokozaton lesz tökéletes. Gázlángon közepesen, van annál egy picit lejjebb lesz jó.

Az alaprecept szerinti tésztából, ha 22 cm átmérőjű serpenyőt használunk, akkor pontosan 6 darab palacsinta jön ki, de ha már más átmérőjű a serpenyő, akkor nyilván változni fognak az arányok. Tehát, ha Te például nagyobb átmérőjű serpenyőben készíted, akkor lehet, hogy túl vékony lesz a tészta és a darabszám sem fog stimmelni, ami nem baj, ha eltalálod a megfelelő vastagságot.

Felejtsétek el az eddigi megszokott tésztaadagot a merőkanalatokban. Több, mint valószínű, hogy pont nem lesz megfelelő. Az első palacsinta elkészítése után be fogjátok tudni lőni a megfelelő mennyiséget.

Ne lepődjetek meg, sokkal tovább sül, mint más gluténmentes palacsinták, viszont sokkal vékonyabb és sokkal hajlékonyabb. Nem szeretnék pontos időt megjelölni, mert ez is mindenkinél más lehet, de addig ne fordítsd meg, amig úgy érzed, hogy elszakadhat és ha fordítod, akkor azt széles lapáttal érdemes megtenni. Körülbelül 4-7 percig sül az első oldal, de úgy is látni-érezni fogjátok, a másik picivel kevesebb idő alatt lesz készen.  

Az alaprecept szerinti változat papírvékony. Azért fejlesztettem ilyenre, mert szinte lehetetlen volt eddig az, hogy gluténmentes-vegán palacsinta ennyire vékony legyen TOJÁS NÉLKÜL és mert rengetegen ezt szeretik. Aki jobban szereti picit vastagabban, arra is készítettem külön receptet, amit itt találtok.

Persze, hogy nem teljesen olyan, mint az eredeti búzalisztes-tojásos-tejes, persze, hogy más az íze is, de finom és már sajnos semmi nem olyan, mint az allergiánk, életmódunk, diétánk előtt, de nézzétek meg, ez egy olyan liszt, ami allergén-, és adalékanyagmentes, tápanyagban gazdag és csupa természetes hozzávalóval készült. Én nagyon örülök, hogy legalább tudunk enni TEKERHETŐ, VÉKONY, MENTES palacsintát és annak is, hogy ráadásul ennyire finom.

Van egy nagyszerű hírem is azoknak, akik „csak” gluténra diétáznak, a lisztkeverék tökéletesen működik tejjel és tojással is, az egyik kedves fogyasztónk elkészítette és megosztotta velünk a receptjét, melyet itt találtok.

Próbáltam úgy kifejleszteni a lisztet, hogy a lehető legtöbb mindenkinek jó legyen, de tisztában vagyok vele, hogy nem tud mindegyikőtöknek megfelelni, mert olyan liszt nem létezik. Fejleszthetek BÁRMIT, mindig lesz olyan, akinek az pont nem jó. De, amiben csak tudlak, segítelek titeket, igyekszem mindenre megoldást találni.

1.HŐMÉRSÉKLET

Nem elég forró a serpenyő. Adj neki elég időt felmelegedni és csak akkor öntsd bele a tésztát, ha tényleg elég forró. Nekem indukciós lapon ez a 9-ből a 7-es fokozat.

2.IDŐ

Hamarabb keverted ki a tésztát és nem lett elég meleg a serpenyő, a tészta pedig besűrűsödött és túl vastag lett a palacsinta, így nem fog átsülni.

3.ADAGOK

Nem sikerült egyenlően elosztani megfelelő adagokra a tésztát. Ha ropogósra sül a széle, akkor vékony lett és túl sok olajat használtál, ha pedig nem sült át, akkor vastag lett.

4.FOLYADÉK HŐMÉRSÉKLETE

Meleg/langyos vizet kevertél a liszthez, ezért lyukacsos lesz és vastag. Mindenképpen érdemes hűtött folyadékkal keverni (főleg nyáron). Vagy nem volt langyos, de nem is volt elég hideg a folyadék. A tészta túl sűrű, vastag lesz a palacsinta és nem fog átsülni.

5.ZÓNA

Nem választottál a serpenyődnek megfelelő méretű gázrózsát-zónát. Egy 22 cm átmérőjű serpenyőhöz ne a legnagyobb állomást válaszd, hiába a 7-es fokozat, meg fog égni, válaszd hozzá a legkisebbet vagy legalább közepeset.

6.IDŐZÍTÉS

A + 10 g vizet (folyadékot) mindig akkor keverd közvetlen a maradék tésztához, mielőtt a következő palacsintát kiöntenéd a serpenyőbe. Ha ezt másként teszed, akkor túl sűrű lesz a tészta és túl vastag a palacsinta.

7.FORDÍTÁS

Túl hamar fordítod meg, vagy keskeny lapáttal próbálkozol.  Szétesik, szétszakad a palacsinta. Ide szélesebb lapát fog kelleni és hosszabb sütési idő.

8.SERPENYŐ

Túl nagy átmérőjű serpenyőben sütöd. A palacsinta nem olyan rugalmas, mint a hagyományos búzalisztes-tojásos. Vagy elszakad fordításkor, vagy túlságosan kiszárad, köztes állapot nincs. Az ideális átmérő körülbelül 22 cm.

9.GRAMMOK

Aki már gyakorlott Bake-Free fogyasztó, tudja, hogy semmit sem csinálunk érzésből, mindent nagyon pontosan, grammos mérleggel kimérünk. A kezdőknek is ezt javaslom, mert tényleg grammokon múlhat a siker.

10.SIKER

Ha nem lett 100 %-os a palacsintád, kérlek gondold át még egyszer, hogy tényleg mindent a leírás szerint csináltál-e. MINDEN APRÓ RÉSZLET SZÁMÍT és számodra jelentéktelennek tűnő dolgokon elcsúszhat a siker. Fogyasztóink 99 %-a sikeresen süt palacsintát az új Bake-Free lisztkeverékből is és örömmel, jóízűen, elégedetten fogyasztják. A mi érdekünk is, hogy Neked is fantasztikusak legyenek a Bake-Free palacsintáid. Ha például érzésre, mérés nélkül adsz a liszthez folyadékot ellenben azt írod, hogy mindent pontosan a recept szerint csináltál, mégsem sikerült, akkor én nem tudok neked segíteni. Te csalódott maradsz, én szomorú, elkönyveled magadban, vagy nem csak magadban, hogy a Bake-Free palacsinta lisztkeverék nem jó, ez a szuper liszt pedig a kukába kerül ahelyett, hogy jóízűen elfogyasztanád mindenki örömére. Kérlek légy pontos, ez a Te és a Mi érdekünk is, én is igyekszem a lehető legpontosabban segíteni Neked.

Bízom benne, hogy a segítségetekre voltam és az olvasottak alapján mindannyian össze tudtok barátkozni az új liszttel, mert tényleg nagyon finom és nagyon szerethető, valóban kár lenne, ha kihagynátok.

A szóban forgó Bake-Free palacsinta lisztkeverékről itt találsz bővebb információt.

Videók, amik ezeken felül a segítségetekre lehetnek:

Palacsinta alaprecept

 

@edenpremium_hu Megújult hajdinamentes palacsinta lisztkeverékünk elérhető már webshopunkban 😍🥞 #edenpremium #tiktok #pancakes #bakefree ♬ death bed (coffee for your head) - Powfu & beabadoobee

 

 Olaszos raguval töltött palacsinta

@edenpremium_hu Mennyi olasz ízvilág ezzel a fűszeres vegán raguval…és még palacsinta is?! Ide vele! 😍 #edenpremium #bakefree #pancake #italy ♬ Bongo cha-cha-cha - Remastered - Caterina Valente

 Gundel palacsinta

@edenpremium_hu Gundel palacsinta…sooook csokival 🥰 #edenpremium #bakefree #pancake ♬ Love Grows (Where My Rosemary Goes) - Edison Lighthouse

Zserbó palacsinta

@edenpremium_hu Mindenmentes zserbós palacsintatorta 😍 #edenpremium #bakefree #cake ♬ cooking video - cooking

Gofri

 

@edenpremium_hu Szív alakú mentes Gofri Valetin napra ❤️ #edenpremium #bakefree #waffles #tiktok ♬ ily (i love you baby) - Surf Mesa

 

Leave a comment

Please note: comments must be approved before they are published.