Szállítás 14.000 Ft felett ingyenes!

Láttad már legújabb termékeinket? Kattints ide.

Muszaka

Muszaka

Utánajártam az ikonikus görög kedvencem eredeti elkészítési módjának és ledöbbentem. Képzeljétek az a lényege, hogy a padlizsánt és a burgonyát félig megsütik, mielőtt a sütőformába kerülne, valamint a raguba fahéj kerül, amin már el sem csodálkoztam, hiszen a hivatalos chilisbabnak is a kakaó és a fahéj adja meg jellegzetes aromáját. Én meg csak jómagyar módjára a burgonyát megfőzve a padlizsánt pedig csak úgy nyersen dobáltam bele. Hát persze, hogy nem lett olyan finom, mint a mostani. Viszont, ennek van egy hátránya, jóval több zsiradékot tartalmaz így ez a fogás, amit rögtön figyelmen kívül tudtam hagyni, amint belekóstoltam, hiszen ez valami zseniálisra sikeredett. Nem elég, hogy gluténmentes és növényi étrendbe is beilleszthető, még a besamelt is megvariáltam egy kicsit, kesudióból készítettem el. És mivel találtam a hűtőben egy paprikát és olívabogyót, gondoltam ezeket is beillesztem a sorok közé. Ez a mozzanat teljesen jellemző rám, le sem tagadhatom növényevő mivoltomat. Természetesen ezek a zöldségek nem elemei az eredetinek, szóval kihagyhatóak.

 

HOZZÁVALÓK 6 ADAGHOZ:

A kesudiós besamelhez:

 

ELKÉSZÍTÉS:

A kesudiót áztassuk be tiszta vízbe előző éjszaka, vagy aznap forró vízbe pár óráig. A padlizsánt vágjuk vékony szeletekre, sózzuk és hagyjuk levet ereszteni. A burgonyát hámozzuk meg és vágjuk vékony szeletekre, majd forró olívaolajon süssük félig készre. A padlizsánszeletekről papírtörlővel itassuk fel a nedvességet és süssük meg őket félig a burgonya maradék olaján. A hagymát vágjuk apróra és pirítsuk meg a maradék olajon. Tegyük hozzá az apróra vágott kaliforniai paprikát és pirítsuk össze. Ezután jöhet hozzá a karikára vágott olívabogyó, a fűszerek, a granulátum, a paradicsomszósz, a füstaroma, a stevia por, a sűrített paradicsom és a fűszerek. Rottyantsuk össze. A kesudiós besamelhez öblítsük át tiszta víz alatt a kesudiót, majd késes aprítóval dolgozzuk krémesre a többi hozzávalóval.
Kenjük ki vékonyan olívaolajjal a sütőformánkat (19 x 27 cm), majd sorakoztassuk bele a sültburgonyát, sózzuk, borsozzuk és teszünk rá néhány kakukkfű levelet. Kanalazzuk rá a ragut, erre jönnek a padlizsánszeletek. Oszlassuk el rajta egyenletesen a kesudiós besamelt és előmelegített 190 fokos sütőben süssük készre 50-55 perc alatt alsó-felső sütéssel.

1 adag muszaka átlagos tápértéke:
503 kcal, 30,6 g zsír, 35,3 g szénhidrát, 8,8 g rost, 17,8 g rost

Muszaka
Muszaka
Muszaka táblázat

A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke, ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.

Az árak az Eden Premium webáruházában feltüntetett összegekből kerülnek kalkulációra, melyek a recept megjelenésének időpontjában érvényesek. Az egyéb hozzávalókhoz az adott időpont átlagárai kerülnek kalkulációra, ezért a feltüntetett összegek csak iránymutató jellegűek, felelősséget értük nem vállalunk és minden esetben magyar forintban értendőek.

Megjegyzés írása

Kérjük vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket megjelenés előtt jóvá kell hagyjuk